Utbildning förändrar livet

Under våren har min man Johan läst en utbildning via internet, det är en kurs om utvecklings ekonomi via MIT i USA. Han har varit så glad varje gång han lyssnat på en föreläsning eller fått en ny inlämningsuppgift. Att få del av andras kunskap och erfarenhet och själv få fundera på viktiga frågor lyfter och utvecklar oss som människor.

I Sverige är utbildning en självklarhet, ALLA läser åtminstone 9 år i skolan, och för den som vill finns stora möjligheter att läsa vidare, nästan hur länge man vill. Så är det inte för alla i världen. I Tanzania får 1 av 5 barn i ålder 5-8 år inte gå i skolan, i nästa åldersspann är det 1 av 3 barn och för de äldsta som är mellan 15-17 år är det 60% som inte kan gå i skolan. Vidare studier är få förunnat, och de som inte har en familj som stöttar dem är chanslösa.

Att få en utbildning förändrar livet, inte bara för den som själv får utbildningen utan också för de som står runt omkring. Därför har EFK ett stipendieprogram som vi kallar Studenthjälpen Afrika. Vi vill hjälpa de mest utsatta att ändå få en chans att studera.

Patricia i Zambia beskriver hur hon är sin familjs enda chans till ett bättre liv. Hon och hennes syskon har ingen mamma och pappa, utan bor med farmor och farfar. Genom vårt stipendieprogram har hon möjlighet att studera klinisk medicin. När hon är klar med sin utbildning kan hon stötta sina syskon till att också få en utbildning, och försörja sina farföräldrar. Dessutom kan hon arbeta på sjukhuset i byn hon kommer ifrån och då hjälper hon hela sitt samhälle.

När jag tänker tillbaka på min egen studietid är den fylld av fina minnen av vänner, lärare och goda förebilder. Det var en tid då jag fick växa som människa, men också i min tro. Det chansen vill jag ge till fler unga människor och därför arbetar jag med studenthjälpen. Jag vet nämligen att utbildning förändrar livet.

/Cornelia Newman
Missionär i Tanzania

 

Tacka för:

  • Alla studenter som fått möjlighet att studera genom Studenthjälpen Afrika
  • Alla givare som är med och stöttar arbetet
  • Goda relationer med våra partnerkyrkor som gör arbetet möjligt

Be för:

  • Fler månadsgivare så att arbetet kan fortsätta att växa
  • Alla barn i Afrika som inte får/kan gå i skolan
  • Studenterna i vårt program, att deras studier ska fortgå som planerat

Vecka 23 - maj 2023
Tack för att du är med och ber!

Evangeliska Frikyrkans Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kommer Cornelia Newman, en av våra missionärer i region Afrika, bland annat att dela med sig av projektet "Studenthjälpen". Följ med!