Årets Frizon blir den sista festivalen

Festivalen Frizon arrangeras i sommar för sista gången. En unik epok av festivalyra och kristet liv kommer att firas med en sista explosion av kreativitet och tillbedjan. Arrangören Evangeliska Frikyrkan (EFK) söker andra former för unga människors engagemang.

Festivalen Frizon har med devisen ”En festival inför Gud” blandat bibelstudier, konserter, sport, gudstjänster, dansgolv och mycket mer. Festivalen har blivit en viktig plats för unga kristna i Sverige att möta Gud, brottas med svåra frågor och fira kreativitet och kultur. Även i år blir det mycket att fira och festivalen bjuder bland annat på konserter med Ulrik Munther, Niello, Blenda, Side Effects och Bicycle Beat! Varje dag firas gudstjänst och en av talarna är Shane Claiborne som var väldigt uppskattad när han besökte festivalen 2007.

– I sommar går den 20:e Frizon av stapeln och detta ska vi fira. Vi ska fira det stort. Så kom alla ni som varit på Frizon genom åren. Kom och fira en festival inför Gud. Kom och var nostalgisk. Kom och dröm om något nytt. Kom och be för och dansa med den unga generationen och hör av dig om du vill vara med och bidra, säger Josef Maxson som jobbar som projektledare för Frizon

Det är inte bara veteraner som Josef Maxson och festivalledningen hoppas ska komma. Åldersgränsen på Frizon är vanligtvis från det året deltagarna fyller 16. Men i år sänks åldersgränsen till året deltagarna fyller 15 vilket betyder att alla födda 2003 och äldre är välkomna på festivalen.

– Många tonåringar längtar i flera år efter att bli tillräckligt gamla för att få åka på Frizon. Eftersom årets festival blir den sista så sänker vi åldersgränsen för att fler ska kunna vara med om ett Frizon, säger Josef Maxson.

Därför blir det sista festivalen

Att arrangera en festival har aldrig varit ett mål i sig. Festivalens ledningsgrupp har under historien flera gånger frågat sig själva om festivalen fortfarande fyller ett behov. De senaste åren har antalet festivaldeltagare minskat. Flera andra festivaler på landsbygden har också märkt av en minskning och exempelvis Hultsfredsfestivalen och Arvikafestivalen har fått läggas ner för flera år sedan.

Arrangören Evangeliska Frikyrkan är en rörelse med 303 församlingar i Sverige. För en sådan rörelse är ungas engagemang absolut avgörande.

– Festivalen Frizon har varit viktig för EFK. Här har människor blivit kristna och blivit kallade till tjänst av Gud. Många som idag är ledare, pastorer och missionärer har gjort viktiga erfarenheter på Frizon, säger Bernth-Åke Ottosson, tillförordnad missionsdirektor som avslutar sitt uppdrag under sommaren.

– Festivalen har de senaste åren inte haft samma genomslag bland unga som tidigare. Den form som för tio-femton år sedan fick vara så betydelsefull har kanske tappat i relevans. Detta tillsammans med återkommande ekonomiska bakslag har lett fram till att vi i EFKs missionsledning och Frizonledningen under våren har fört samtal om ett avslut. Med det som grund har EFKs missionsledning formellt fattat beslutet om en sista festival, säger Bernth-Åke Ottosson.

Framtiden för unga människor i EFK

– Det är vemodigt att festivalens nedläggning nu är beslutad. Men det är också modigt att avsluta i tid. Vår längtan i Frizonledningen är att få avsluta tillsammans med alla som gillar Frizon. Vi vill tillsammans göra en festival inför Gud och blicka framåt, säger Josef Maxson projektledare för Frizon.

Ingemar Forss och Linalie Newman valdes nyligen till nya missionsdirektorer i EFK och har redan innan de valdes sagt att frågan om ungas engagemang finns högt upp på deras prioriteringslista.

– Frizon har varit en fantastisk mötesplats för unga men också betydelsefull för hela vår rörelse. Frågor som rör den unga generationen är viktiga för oss som nya missionsdirektorer. Vi kommer finnas med på Frizon och tillsammans med Frizonledningen inbjuda till ett forum där vi samtalar om vägen vidare. Vi vill finna nya vägar och mötesplatser där unga människors tro och engagemang får växa och fördjupas, säger Linalie Newman och Ingemar Forss.

=====

Mer information och bilder

Festivalen Frizon arrangeras av Evangeliska Frikyrkan 9-12 augusti för 20:e gången på Torp utanför Örebro.

Pressbilder (miljöbilder + porträttbilder)
www.efk.se/pressfrizon20180516länk till annan webbplats

Artister:
Niello, Ulrik Munther, Cornelia Jakobs, Blenda, Bicycle Beat, Hanna & Alexandra, Elsa Henretta, Frida Eriksson, Roseph, LIN D, side effects, Sofia Vivere, WILMA, Andreas Wijk med flera.

Talare:
Shane Claiborne, Lina Skoghäll, David Fiske, Stina Persson, Robin Eklind med flera.

Biljetter:

  • Festivalpass 750 kr (950 kr efter 15 juni)
  • Dagspass från 250 kr
  • Biljettköp och info: www.frizon.nulänk till annan webbplats

Arrangörens webbplats:
www.efk.selänk till annan webbplats

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Kontakta mig gärna om årets festival!

${contact.email}

Konkta gärna mig om pressfrågor!

${contact.email}