Stöd EFKs mission på Buy Nothing Day

23 november inträffar Buy Nothing Day, en internationell protest mot vårt ohållbara konsumtionssamhälle. Inom EFKs internationella mission ser vi vilka förödande konsekvenser överkonsumtionen orsakar, så i samband med årets Buy Nothing Day vill vi inspirera till att avstå från att köpa saker och istället ge extra till vårt arbete för hållbar försörjning och mot människohandel.

Vad är Buy Nothing Day?

Buy Nothing Day är en internationell kampanjdag som infaller på samma dag som Black Friday- den 23 november. Black Friday är konsumtionens största dag och Buy Nothing Day är ett initiativ för att vara en motkraft till konsumtionen - för miljön och människans skull.

Människans konsumtion innebär en ohållbar belastning på miljön, inte minst länder i det Globala Syd. Ohållbara mängder vatten används för att bibehålla din och min konsumtion av lyxvaror. Vatten som utsatta människor inte kan använda för att få mat på bordet. Din och min konsumtion innebär utsläpp av växthusgaser som bidrar till accelererande klimatförändringar. Det mest tragiska, i en slags djävulsk matematik, är att de som drabbas hårdast av konsekvenserna av klimatförändringar är just de allra fattigaste. Och du och jag, som konsumerar mest, drabbas minst.

Det är inte bara miljön och klimatet som drabbas av vår konsumtion utan även människovärdet. Upp emot 45 miljoner lever idag i slaveri eller slaveriliknande förhållanden. Människor runt om i vår värld tvingas arbeta under horribla omständigheter - just för vår ohållbara konsumtions skull.

Be the light - säg nej till "Black Friday"

Anta utmaningen och köp ingenting den 23 november. Ge istället till EFKs projekt som jobbar mot orättvisor!

Vi i EFK tror att det är vårt ansvar att bevara och skydda jorden och ge en framtid till de vuxna och barn som lever på den. Vi i EFK har arbetat internationellt i över hundra år och vi har kontakter i ungefär 30 länder och tillsammans med våra samarbetskyrkor och samarbetsorganisationer driver vi ca 100 projekt för att göra världen lite mer hållbar och lite mer rättvis.

Våra fokusområden för kampanjen är:

- Hållbar Försörjning
- Mot Människohandel

Ge en gåva

Nu har du chansen att bidra till världen och bli ett ljus för dem i mörkret. En liten gåva kan bli ett starkt ljus.

Swisha till: 900 4037
Bankgiro: 900-4037

Märk gåvan med "Buy nothing day".

Kampanjen pågår i november.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Kontakta mig om du vill veta mer om Buy Nothing Day!

Linnéa Åberg
Regionledare för Asien
070-520 82 80

linnea.aberg@efk.se