Tioårig loppis ger glädje både i Falun och runtom i världen

Foto: Krister Golsäter

Overaller, leksaker och vinterskor. I lördags fylldes Lugnetkyrkan i Falun med närmare 1000 besökare som ville fynda på höstens stora barnklädesloppis. I år firar loppisen tioårsjubileum och genom åren har den inte bara gett möjligheter för Faluborna att köpa och sälja - 600 000 kr har också samlats in till hjälp för utsatta människor i världen.

Louice Tegenfeldt är medlem i Lugnetkyrkan, Falun, och har varit med och arrangerat loppisen de senaste åren. Berätta, hur var det i lördags?

- Det var en jätterolig dag! Vi är överväldigade av alla människor som var där. Ungefär 1000 personer besökte loppisen under dagen och jag tror att det kom närmare 450 personer bara de första 5-10 minuterna. Det är fler än vi någonsin haft tidigare!

Försäljningsrekord

Det ökade besöksantalet märktes också på försäljningen. Inför loppisen får säljare lämna in och prismärka barnkläder och leksaker, och så sköts försäljningen av de som arbetar med loppisen. Säljaren får 70 % av förtjänsten, och så går 30 % till ett välgörande ändamål. Det här året går de insamlade pengarna till EFKs arbete för att hjälpa familjer i Centralafrikanska republiken, ett av världens fattigaste länder, med mikrolån och utbildning.

- I lördags slog vi försäljningsrekord: 65 000 kr kom in till Centralafrikanska republiken, berättar Louice.

Under åren har totalt omkring 600 000 kr kommit in till välgörande ändamål. Insamlingen sker via EFKs insamlingskanal Ge för livet Öppnas i nytt fönster..

Louice Tegenfeldt och Krister Golsäter har fått mycket positiv respons på loppisen genom åren. Foto: Privat

Flera syften

Krister Golsäter är också medlem i församlingen och har funnits med ända sedan den första loppisen hölls våren 2009. Varför har ni fortsatt?

- Den här loppisen fyller så många syften, berättar han. Det är inte bara ett jättebra tillfälle för barnfamiljer i Falun att köpa och sälja barnkläder och leksaker. Det är också ett fantastiskt sätt att samla in pengar till EFKs arbete runt om i världen. Sen har vi ju miljöaspekten också. Vi håller ju på att förbruka jordens resurser, så återanvändning är en så viktig del i att värna om skapelsen.

Loppisen lockar inte bara församlingsmedlemmar, och det menar Krister och Louice är en av de viktigaste förtjänsterna.

- Vår önskan är att vara en öppen kyrka med en låg tröskel, så att människor som inte brukar gå till kyrkan ska känna sig välkomna, säger Krister.

- Uppskattningsvis var ungefär 95 % av de som kom i lördags inte brukar gå till kyrkan. Vi hade information om våra olika aktiviteter för barn och familjer ute i lokalen. Förhoppningsvis hjälper loppisen dem att hitta hit igen, säger Louice.

Gemenskap i församlingen

Att planera och genomföra en sådan här satsning gör också mycket för gemenskapen i församlingen, menar Louice och Krister.

- Det finns så många delar i det här, så alla kan verkligen vara med och bidra på det sätt som passar en, säger Louice. Det är värdefullt att känna att man har en uppgift och är behövd.

- Att som församling gå ihop och göra det här ger också en väldigt fin arbetsgemenskap, säger Krister. Jag brukar säga att det är lika viktigt att jobba ihop som att be ihop.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Vill du ha eller dela med dig av ett kreativt insamlingstips via Ge för livet? Hör av dig till mig!

Hans Lindstrand
Insamlingsstrateg

070-524 38 75

hans.lindstrand@efk.se