Katastrofen i Moçambique: "Behoven är omätbara"

Förödelsen efter cyklonen som drog in över sydöstra Afrika är enorm. Många hem, byggnader och kyrkor är helt förstörda. Här i Manga, Beira, i Moçambique är det bara estraden kvar av kyrkan. Foto: Fabio Guimaraes

Nu är det tre veckor sedan cyklonen Idai drog in över sydöstra Afrika. Stormen och regnet har nu lagt sig, men kvar är ruiner och nedfallna träd och många människor står helt utan någonstans att bo, mat och rent vatten. I Moçambique, där vi i Evangeliska Frikyrkan (EFK) har arbetat under en lång tid, beräknas 400 000 människor stå utan hem. EFKs systerkyrka IUBM (Igreja Uniao Baptista Moçambique) har vädjat om vår hjälp och vi startade en katastrofinsamling för att kunna ge hjälp till de drabbade - akut och långsiktigt.
– Behoven är omätbara, säger EFKs missionär Fabio Guimaraes.

Gensvaret på katastrofinsamlingen har varit enormt.

- Så många församlingar och enskilda har på olika sätt engagerat sig för våra syskon i Moçambique, i bön och givande. Fabio berättar om en stor tacksamhet från församlingsmedlemmar i de värst drabbade områdena, säger Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika.

Möttes av lovsång

Det var länge svårt att få en överblick över situationen. Fabio Guimaraes, som är utsänd av EFKs brasilianska partnersamfund CIBI och arbetar vid EFKs missionscenter i Sydafrika, reste tillsammans med pastor Teófilo från IUBM till Beira- och Dondo-distrikten, två av de värst drabbade områdena, för att besöka samfundets församlingar. Många kyrkor var helt förstörda och flera kunde de inte ens komma fram till, eftersom cyklonen gjort vägarna helt otillgängliga.

- Vi kunde komma fram till 14 av IUBMs kyrkor och det vi möttes av var både förkrossande och förvånande. Vi möttes av kyrkor som förlorat, om inte allt, mycket. Det var inte en enda familj som inte drabbats av cyklonen eller översvämningen. Behoven är omätbara. Många vet inte ens var de ska börja, berättar Fabio.

- Men vi mötte också starka, lovprisande och tacksamma kyrkor. Faktum är att lidandet inte försvagar, utan stärker och enar Herrens församling, fortsätter Fabio.

Församlingsledare i Madjemane, Beira, står framför den plats där deras kyrka tidigare stod. Cyklonen förstörde allt. Foto: Fabio Guimaraes

Förtröstar på Gud

En av de många som Fabio och Teófilo mötte är Moreira (till höger på bilden), som är ledare i en församling i Madjemane, Beira. På bilden står han framför den plats där kyrkan stod. Cyklonen förstörde allt. Moreira säger att han är tacksam till Gud för att de överlevt och att han förtröstar på att Gud kommer att förse dem med det de behöver för att kunna bygga upp.

Graca (som står i mitten av bilden) är också ledare i samma församling.

- Trots cyklonen som har dragit förbi här i Beira, så tackar jag Gud för att vi är vid liv, säger hon.

- VI har förlorat vår kyrka, vi har förlorat våra hus och många människor har förlorat livet. Men vi är här som församling och vi ber. Vi är här för att tacka Herren och överlämna i Herrens händer det vi kan och att vi lever idag.

De kyrkor som klarat sig bäst i det kraftiga ovädret används nu som bas för människor som förlorat sina hem.

Jobbar hårt för att hjälpa på bästa sätt

När Fabio och Teófilo var i Beira och Dondo kunde de ge viss akut hjälp och lindring. Nu håller vi i EFK och CIBI tillsammans med IUBM på att planera för hur vi bäst ska rikta hjälpinsatserna – nu och långsiktigt.

- Vi vet att behoven av mat, rent vatten och boende just nu är enorma, säger Anneli.

I den desperata situationen som människor befinner sig i, är det just nu svårt att nå fram med hjälpsändningar. Flera lastbilar med förnödenheter som olika hjälporganisationer har skickat till de drabbade områdena har rånats och situationen har blivit farlig för flera förare.

- Just nu avråds därför alla hjälpsändningar från att åka, men vi hoppas att vi i början av nästa vecka ska kunna komma iväg med de första sändningarna, säger Anneli. Fram till dess jobbar IUBM och Fabio hårt med inköp och planering av transport och utdelning av förnödenheter. Och vi fortsätter att be för våra syskon som är drabbade.

Vi finns på plats länge

Tack vare vår relation med IUBM kommer vi i EFK att finnas på plats i Moçambique under en lång tid.
– Det är en styrka. Hem, kyrkor och hela samhällen behöver byggas upp helt på nytt och behoven kommer att vara stora länge. Tack vare gåvorna till vår katastrofinsamling kommer vi att kunna bistå IUBM och de drabbade i Moçambique både i den akuta fasen och när det är dags för återuppbyggnad, säger Anneli.

Så kan du hjälpa de drabbade

Behoven av hjälp är stora. Be för våra syskon som drabbats. Du kan också vara med och stödja arbetet genom att ge en gåva till EFKs katastrofinsamling via Ge för livet.

  • Swisha till 900 5588. (Märk gåvan "Moçambique")
  • Sätt in din gåva på bankgiro 900-5588. (Märk gåvan "Moçambique")

Resurser för att samla in i församlingen

Behoven av akut hjälp är stora. Vill ni som församling vara med i katastrofinsamlingen på något sätt? Här finns en del resurser att använda.

Bild till PowerPoint