Nya utmaningar för Alzira och Bertil Ekström

Bertil Ekström samtalar med Moacir och Karla Mattias, ledare för arbetet i Portugal, om behovet av nya insatser i landet.

Efter många år i Brasilien antog Alzira och Bertil Ekström utmaningen att utifrån det mobila och flexibla missionscentret för Latinamerika och Iberiska halvön ge en tid åt Spanien och Portugal.

”Språken är kanske inte den största svårigheten för oss, även om de före detta koloniernas användning av språken skiljer sig en hel del från ’originalen’. Utmaningarna har varit mer den annorlunda kulturen och den europeiska sekulariseringen. Ändå har vi fått möta levande församlingar och en dynamisk utbildning av ledare. Latinamerikanska missionärer har planterat församlingar på flera platser och ett nätverk har växt fram. Sista helgen i maj träffades ledare och medlemmar från dessa lokala grupper för den tionde gången i en uppbyggelsekonferens som kallas CAF (Conferencia de la Alianza Fraternal).

Att nå spanjoren och portugisen är kanske den största svårigheten och kreativa och innovativa metoder och strategier behövs. Ett sådant initiativ är arbetet som EFKs missionärer Ferro och Anna-Maria Mehmedovic gör i Valenciaområdet. Ett annat är det som Helder och Ana Favarin från Brasilien gör med studentevangelisation och församlingsbyggande i Granada. Det har varit en stor förmån att få se vad Gud gör också i dessa länder, att få följa det expansiva arbetet och bidra med undervisning och själavård.”