Stort deltagarantal när ÄRA19

Ladan

Lovsångsteamet från Mongoliet leder i tillbedjan på festivalens sista gudstjänst.

I förväntan kunde över 1500 personer från hela landet sätta Jesus i fokus. ÄRA19 var något nytt för ungdomar och unga vuxna och det var tydligt utryckt - inte direkt med ord, men med handling.

TEXT & BILD: MARCUS WALLIN

När festivaldeltagarna äntrade Ladan möttes de av en rund scen centrerad i mitten av byggnaden och sittplatser placerade utifrån dess position.

"Vi är oerhört glada för ÄRA19 som så tydligt är en festival formad av unga för unga med fokus på Jesus. Den nya läckra, runda scenen med jumbotronen blir ett statement att detta gör vi för er som är unga idag", säger Ingemars Forss, en av EFKs två missionsdirektorer.

Centralt på Torp-området, där vi ofta har haft matservering under olika evenemang, var istället bönetältet placerat. Intill det fanns kreativa tältet där deltagare på olika sätt fått utrycka sin bön genom sitt kreativa skapande. Dessutom har det under hela helgen funnits en station för själavård, kallat Örat, som letts av Agneta & Mikael Hallenius.

Det som varit Magasinet under Frizon är under ÄRA Matparadiset istället. Konsertlokal till matkavalkad där bland annat ham- & vegburgare, wraps och poké bowl har serverats – gott och gått åt!

Ellen Bergkvist, festivaldeltagare från Uppsala, som trots att hon tog sig fram på kryckor efter midnattsgudstjänsten hoppade var väldigt nöjd: "Det var värt att stå i kö för, maten var fantastisk."

Skapande i kreativa tältet

Skapande i Kreativa tältet.

ÄRA19 bjöd på fint väder större delen av helgen, med ett undantag vid söndagsförmiddagen.

ÄRA19 bjöd på fint väder större delen av helgen, med ett undantag vid söndagsförmiddagen.

Positiv respons för evenemanget

Elin fortsätter, men på andra tankar: "En av de roligaste grejerna var vattenkriget. Jag lärde känna många genom det. Även personer från min egen stad som jag inte träffat tidigare."

Jennifer, 18, hade svårt att hitta något som kunde förbättras: "Jag kan inte ens komma på något som var negativt eller behöver förbättras. Dumt att leta efter något när man istället kan ta in alla positiva delar. Gud har gjort saker de här dagarna!"

När festivalen var igång på fredagen kunde man räkna till över 1000 sålda festivalpass, som utökades med ytterligare 200 under lördagen. De tillsammans med dags- och kvällsbesökare, volontärer och medverkande kan vi räkna ihop att över 1500 personer har varit på området i under helgen. Vilket var mer än vad ledningen vågat hoppas på:
"Vi är överväldigade och så glada över den respons och den mängd deltagare som kommit!", säger Samuel Westergren.

Ingemar Forss delar sin syn på det han fått se och höra:
"Responsen från ungdomsledare och deltagare har varit stor, större än vi förväntade oss. Längtan att bli formad av Jesus och gå vidare i lärjungaskap syns i de 100-tals som sökt förbön och fullsatta undervisningspass."

Oväder mitt i gudstjänsten

Det mongoliska lovsångsbandet från staden Erdenet ledde festivalen i lovsång och tillbedjan på söndagsförmiddagen.

Itgel, gitarr & sång i lovsångsbandet, blev ställd och tacksam när det kom upp för honom att Sverige var aktuellt. ”Det kom som en chock för mig. Samtidigt har jag hela tiden tolkat det som att Gud vill använda oss. Den här festivalen är så bra. Det är som att leva i Bibeln – att varje tunga ska prisa Honom. Vi har fått höra många berättelser om församlingarna som skickat missionärerna till oss i Mongoliet!”

Mitt i söndagsförmiddagens predikan fick Rickard Sundström avbryta sitt ord till ungdomarna när ett kraftigt åsk- och regnväder drog in och ladan med all teknik fick släckas ner. Kvar var alla personer med nu lysrören som enda ljuskälla. I samband med det kom projektledaren själv upp på scenen med en gitarr. Där och då startade istället en akustisk session där majoriteten letade sig fram för att komma så nära scenen som möjligt och delta.

Lovsången Ära, själva ledmotivet som tagits fram just för festivalen, öppnade gudstjänsten i gudstjänsten. Den följdes upp av – ja, precis den – Let it rain (Open the floodgates of heaven). Tillbedjan fortsatte och ropen till Jesus duggade lika tätt som regnet som föll mot plåttaket.

Efter ungefär en halvtimme, när ovädret hade passerat, väcktes tekniken och Rickard fick avrunda sin predikan som handlade om hur vi måste flytta med det som händer här på ÄRA19 hem och till vardagen – Finns det ära till Gud i det du gör?

Det fick också avrunda en speciell festivalen – en plats i Guds närvaro.

Ära20?

"Vi ska först landa och utvärdera Ära19. Därefter ska vi samtala och be om vägen framåt", säger Samuel.