Projektbesöket som inte blev av…

I projektet får barnen bland annat hjälp med läxläsning.

Anna-Maria Jonsson, regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön, är nyss hemkommen från en intensiv resa i Brasilien och Paraguay. Hon berättar om ett projektbesök som hon inte gjorde. Konstigt kan ni tycka, men det är just anledningen till att besöket inte blev av som gör det så speciellt.

”Projektet finns i slummen i Rio de Janeiro, jag har besökt det tre gånger tidigare. Det är ett projekt riktat till barn som lever i utsatthet, sårbara för fattigdom, gängvåld och narkotikahandel. Många av barnen har någon släkting eller vän som har dött som ett resultat av de problem som finns i området. Genom projektet får barnen hjälp med läxor, en säker plats att finnas på sin fritid och de får lära sig nya saker. En viktig del av insatsen är att man får leka och bara vara barn, vilket kan vara svårt när många barn tidigt får ta ansvar.

Nu var jag i Rio på en konferens och tänkte att det kunde vara fint att besöka projektet innan jag åkte vidare. På morgonen samma dag ringer pastorn i församlingen och säger att det varit skottlossning hela natten och att det inte var säkert för mig att komma. Tydligen hade en rånarliga gömt sig i området och det blev rejäla sammandrabbningar mellan dem och polisen. Lite besviken ställde jag in besöket och åkte vidare med ett tidigare plan.

På planet funderade jag på denna situation och tänkte på vad lyckligt lottad jag är som kan välja om jag vill åka dit eller inte. För barnen som bor där har inget val. Samtidigt tänkte jag på pastorn och projektet som mitt i allt fortsätter att fungera och skapa hopp och framtidsutsikter för barnen som bor i området.”

/Anna-Maria Jonsson

Bild och text är hämtad ur Utblick - ett nyhetsbrev från EFKs internationella mission. Prenumerera här! Länk till annan webbplats.