Högt söktryck till teologisk utbildning - ALT förlänger ansökningstiden

De teologiska programmen och masterutbildningarna visar på nya rekord i antal sökande, rapporterar Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Även till Pastors- och ledarprogrammet har söktrycket varit stort till ALTs olika studiecenter i landet. Men än finns det några platser kvar och ansökningstiden till flera höstens utbildningar håller öppet.

Ansökan öppen till 15 maj för flera utbildningar

Ansökan för Pastors- och ledarprogrammet i Stockholm, Malmö, Jönköping och Umeå håller öppet till 15 maj. Även för DIOS, Lördagskurser och fristående kurser är ansökan öppen till 15 maj. Läs mer och ansök här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DIOS - utbildning för diakonalt och socialt arbete

Många församlingar har länge haft ett stort socialt engagemang. De senaste åren har arbetet – och behovet – vuxit ännu mer. Flera församlingar är engagerade i olika sociala projekt för barn, ensamstående, nysvenskar och missbrukare. Kyrkorna har en viktig roll som aktör i det civila samhället. ALT har därför startat en utbildning för diakonalt och socialt arbete, DIOS, med syfte att ge en fördjupad teologisk reflektion och förståelse för hur kyrkan ska förstå sitt sociala arbete. DIOS är också en utbildning som tränar människor att tänka på sina sociala uppgifter ur ett kristet perspektiv.

Sara Hjalmarsson är student på ALT i Örebro och har läst DIOS under höstterminen.

Vilka tankar har vuxit fram under en termin med DIOS?

– Först och främst har jag lärt mig massor om kyrkans historia och vilken roll kyrkan har i Sverige idag. Jag har insett hur viktig kyrkans röst är i civilsamhället och hur diakoni är en del av kyrkans identitet. Jag tror att kyrkan ännu mer skulle behöva hitta tillbaka till diakonins bultande hjärta för utsatta människor, säger Sara.

Sara tror att DIOS kan vara relevant för många kristna som har ett socialt engagemang av något slag.

– Det är nyttigt att få kunskap och redskap om hur vi som kyrka kan möta utsatta människor med Guds kärlek och samtidigt veta var ens egna gränser går, säger hon.

Kristin Borneling är kursansvarig för DIOS på ALTs studiecenter i Jönköping. Hon hoppas att kursen ska ge deltagarna en fördjupad förståelse och kompetens kring socialdiakonala frågor och för civilsamhället i stort.

– Vi vill ge deltagarna redskap för att vara med och bidra till att kyrka och samhälle förstår varandra och samverkar på bästa sätt för människor i olika typer av utsatthet.

(Texten om DIOS är hämtad ur specialnumret av EFKs tidning Direkt i mars 2020. Text: Elin Avaheden)