Lärarna förbereder för skolstart i Moçambique

Lärarna arbetar just nu för att möta myndigheternas krav inför att skolorna ska öppna igen. Foto: Felizarda Mucanze

I Vilankulos, Moçambique, har skolan varit stängd sedan pandemins utbrott i mars. Under tiden har lärarna fortsatt att ge barnen stöd på distans, men nu gläds de över att åter få välkomna eleverna tillbaka. 1 oktober får skolorna i landet nämligen öppna igen - men det är många och höga krav som ställs på skolorna. För en skola med en redan ansträngd ekonomi innebär det en utmaning. Felizarda Mucanze hos vår partner CICA i landet berättar om hur lärarna just nu förbereder inför skolstarten. 

Felizarda Mucanze bor i Vilankulos, Moçambique, tillsammans med sin man Alberto och hon har ett stort engagemang för barn och särskilt för att möjliggöra skolgång för barn i ett av de fattigare områdena.

Skolan har nu varit stängd sedan i mars men man har under den här tiden arbetat vidare genom att skicka ut lärarna på hembesök för att hjälpa barnen att fortsätta med sitt skolarbete så att de inte kommer efter allt för mycket.

Till den 1 oktober ska skolorna få öppna igen men i och med detta kommer nya utmaningar för skolan eftersom de behöver leva upp till de hygienkrav som ställs på verksamheter under pandemin och man jobbar nu intensivt med att skaffa in rengöringsmaterial, desinfektionsmedel och liknande inför skolstarten. Lärarna jobbar för fullt med att rengöra allt på skolan och även på åkern där de odlar mat som man serverar barnen på skolan.

- När vi i januari var och besökte skolan med en grupp från Sverige delade Felizarda och hennes medarbetare sina visioner för skolan och barnen i området. Kort därefter ändrades förutsättningarna drastiskt i och med pandemin, men det är imponerande att få rapporter om hur de ändå jobbar på för att göra det så bra som möjligt för barnen, berättar Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika.

- Var med och be om en bra skolstart för dem!

Äntligen skolstart - då ökar behoven

Våra partners gör sitt yttersta för att mattan inte helt ska ryckas undan för de redan utsatta barnen. Nu när skolorna ska öppna igen ökar behoven. Du som vill och har möjlighet får gärna ge en extra gåva för att hjälpa dem.

Swisha till 900 55 88. Märk gåvan ”Skolstart”.

Tack!