Fortsatt stängda skolor ger nya svårigheter för vår partner i Moçambique

Lärarna på skolan i Moçambique odlar grönsaker för att kunna sälja och hjälpa skolan ekonomiskt.

För några veckor sedan berättade vi om EFKs partner Felizarda Mucanze som driver en förskola och skola i ett fattigt område i Vilanculus, Moçambique. Då höll de som bäst på att förbereda sig för att äntligen få öppna sin skola igen 1 oktober. Men kvällen innan det var dags att öppna klassrummen meddelade landets president att skolorna hålls stängda året ut. Istället ska de öppna först i februari nästa år.

- Detta var ett väldigt tufft besked för Felizarda, lärarna och framför allt för eleverna som nu missar ett helt års utbildning, berättar Anneli Dagernäs som är regionledare för EFKs arbete i Afrika.

Men Felizarda och lärarteamet försöker ändå att se vad de kan göra.

- De fortsätter att vidareutbilda lärarna och gör hembesök hos eleverna för att stötta dem med material och hjälp för att kunna göra en del självstudier under tiden som skolorna hålls stängda. Lärarna odlar också grönsaker som de säljer för att få in lite pengar till skolan, så trots en väldigt svår situation så gör de allt de kan för att på något sätt ändå kunna möta barnens behov när de är som störst, säger Anneli.

Denna nyhet är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i oktober 2020. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Hör av dig till mig om du vill veta mer om vårt arbete i Moçambique!

Anneli Dagernäs
Regionledare för Afrika
+46-73-020 87 62

anneli.dagernas@efk.se