Att ge hopp är i fokus när EFKs julinsamling fortsätter

Julinsamlingen 'Härlig är jorden... eller?' fortsätter. Julen 2020 bjuder vi in dig och er att vara med och ge fler människor hopp. Evangeliska Frikyrkan, som står bakom Ge för livet, ser det som vårt ansvar att ta hand om och hjälpa utsatta människor. Men 2020 är ett år där mycket inte är som det brukar.

År 2020 har coronapandemin världen i sitt grepp. Miljontals människor har blivit sjuka. Hundratusentals har dött. Världsekonomin stannar upp och människors privatekonomi slås i spillror. Och ingen vet vad som väntar 2021, i efterdyningarna av pandemin. När de ekonomiska stödpaketen tar slut och när vi börjar se hur den psykiska hälsan påverkats av månader av isolering.

"Det är livsviktigt att vi fortsätter med julinsamlingen. Det vi gör är viktigt, på riktigt! Nu mer än någonsin behöver de mest sårbara vår hjälp. Att fortsätta med vår julinsamling 'Härlig är jorden....eller' gör att vi kan fortsätta att vara Jesu händer och fötter ut i världen; vilket innebär att vi kan fortsätta att ge hopp i värld som så desperat behöver det." - Kate Almroth, kommunikations- och insamlingschef på Evangeliska Frikyrkan.

År 2020 är också ett år då de allra flesta i Sverige fått upp ögonen för sexindustrin och handeln med människor. Det är tyvärr inget nytt men bra att det blir känt. Det är heller inget nytt att när ekonomin stannar upp är det alltid de redan utsatta som drabbas värst. Fortfarande lever nära en miljard människor under fattigdomsgränsen, det vill säga de har mindre än 18 kronor om dagen att leva på. Många fler kämpar strax ovanför den gränsen. Föräldrar som inte har råd att ge sina barn skolgång. Klimatförändringar och miljöförstöring som redan i dag slår undan livsvillkoren för de allra mest utsatta. Arbetslöshet som gör att människor går utan mat eller tvingas sälja sina kroppar. Det känns nästan motiverat att sjunga ”Farlig är jorden”.

Nu behövs vi mer än någonsin. Guds folk har en stark tradition av att resa sig och komma med evangelium i ord och handling när det behövs som bäst. Nu är det inte tid att gå i ide och vänta på bättre tider. I dessa tider är det inte läge att ge upp… det är läge att ge hopp!

I EFKs böneblogg skriver Mattias Davén ett inlägg kopplat till insamlingen: "I år är detta uppdrag viktigare än på mycket länge. Världsbanken uppskattar att mellan 88 och 115 miljoner människor kastas in i extrem fattigdom i år till följd av pandemin. Som Guds folk har vi en stark tradition av att resa oss och komma med evangelium i ord och handling när det behövs som bäst."

"Det är lätt att ge upp i en tid fylld av besvikelser och omställningar men vi vill istället ge hopp", säger EFKs missionsdirektor Linalie Newman, och fortsätter: "När vi tänder adventsstjärnorna så påminns vi om att Jesus valde att stiga ner i en mörk och sårad värld för att vi skulle få ljus och liv. Vi vill vara med och bära det ljuset vidare på alla sätt vi kan, genom att skicka ett extra julkort, ringa en vän, skicka ett uppmuntrande sms eller ge till julinsamlingen. Så ger vi hoppet vidare."

Julen 2020 bjuder vi åter in dig och er att vara med och ge fler människor hopp. Låt oss tillsammans bidra till en värld fri från fattigdom. Låt oss tillsammans se till att fler människor av hjärtat kan sjunga ”Härlig är jorden!”