Hopp över hela Sverige under Torpturnén

Under Torpturnén kunde tonåringarna mötas fysiskt och lokala församlingar anordnade allt från lovsångkvällar till Torpdagar. Bilden visar en lovsångskväll i Segelstorp.

Torpkonferensen blev i år en Torpturné. Under fem veckor fick Torp möta lokala församlingar där mission och unga blev den röda tråden. EFKs kommunikatörspraktikant Levicia Newman har följt turnén och ger här några glimtar från de olika platserna ute i landet.

Text och foto: Levicia Newman

- Torpturnén blev över förväntan med mycket engagemang och galna initiativ där varje enskild kyrka fick föra Torps vision vidare på sitt unika sätt, säger projektledare Christer Aadland.

Torp över hela Sverige

När Torpkonferensen inte kunde genomföras på plats ställde man inte in eller körde en digital lösning, man åkte ut på en Torpturné. I elva regioner under fem veckor fick Torp blomstra. Med församlingars unika initiativ fick Torp möta såväl Umeå som Malmö med samma känsla sedan starten 1887: bön, andlig fördjupning, mission och självklart insamling till rörelsens gemensamma arbete. Projektledare Christer Aadland igen:

- Förra året körde vi digitalt men i år kände vi att folk var trötta på det digitala. Vi behöver peppa och lyfta varandra i den här tiden och därför valde vi att köra Torp regionalt. Och det blev över förväntan!

Levicia Newman gjorde under våren praktik på EFKs kommunikations- och insamlingsavdelning och följde Torpturnén på flera platser i landet. Foto: Kristina Sandin

En hoppfull Torpturné

Temat för Torpturnén var ”Tro och tålamod” med utgångspunkt i Hebréerbrevet 6:12:

”Förslöas inte utan sträva efter att likna efter dem som genom tro och tålamod får vad Gud har lovat.”

Som en parafras kom ”Ge inte upp, ge hopp” som ett lättare sätt att förmedla budskapet ut till våra städer. Under hela turnén har dessa ledord funnits med från såväl Åbytorps ”Hoppfulla vecka” till Borås ”Hopputmaning”. Man har spridit hopp på Stortorget i Örebro och på gatorna i Kristianstad. För första gången någonsin har Torp fått sprida budskapet om hopp över hela Sverige.

- En styrka med turnén är att vi har fått sprida hopp ut över hela landet. Många enskilda personer har engagerat sig och tänkt kreativt för att förmedla hopp på bästa sätt under den här tiden. Det har varit fantastiskt, säger Linalie Newman, en av EFKs två missionsdirektorer Linalie Newman.

Det har minst sagt varit en hoppfull Torpturné!

Henrik Andersson i Skara tog initiativ till ”Fredagsmiddag mot fattigdom”. En trerätters middag kunde köpas där pengarna gick till EFKs arbete i Zambia. 40 000 kronor samlades in under kvällen.

Unga och mission i fokus

Unga och mission visade sig bli den röda tråden när församlingarna själva fick hålla i Torp. Många församlingar satsade extra mycket på barn och ungdomar då de kunde mötas fysiskt. Barndagar, ungdomskvällar, Kalasmöten och Schvung har genomförts på flera ställen i Sverige. Även insamling till mission blev något som flera församlingar satsade på. Auktionskväll i Kristianstad, fredagsmiddag mot fattigdom i Skara och Cykelbingo i Umeå är ett axplock av alla insamlingssatsningar som genomförts.

Korskyrkan i Mariestad bjöd in till en barndag. Femtio barn deltog under dagen och kunde bland annat besöka ett missionstält och ett bibeltält.

Cykla, springa, gå!

Under hela Torpturnén har man kunnat delta i ”Cykla, springa, gå!”. Utmaningen gick ut på att springa, cykla eller gå så långt som möjligt för att samla in pengar till EFKs internationella arbete. Pengarna som samlades in gick bland annat till barn som bor på järnvägen i Indien och skolstöd för romska barn i Serbien. Flera hundra personer har varit med och deltagit i utmaningen. Ett gäng ungdomar från Östra Ryd lyckades springa 805 kilometer under maj och samlade in 14 000 kronor till EFKs projekt. Andreas Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika, cyklade över två Vätternrundor under maj. Värst av alla var dock två andra regionledare Linnea Åberg och Maria Finnevidsson, som leder arbetet i Asien, som gick 100 000 steg mot fattigdom – på en enda dag. De säger så här:

- Vi hoppas att detta ska inte endast ska bli ett galet initiativ utan få starta ett längre engagemang. Vi vill att fler engagerar sig i kampen mot fattigdom genom att utbilda sig och föra diskussionen vidare så vi få se en förändrad världen. Därför väljer vi att gå 100 000 steg mot fattigdom!

Maria Finnevidsson och Linnea Åberg, regionledare för EFKs arbete i Asien, gick 100 000 steg för att samla in pengar till EFKs arbete med fattigdomsbekämpning.

Cykla, springa, gå har engagerat såväl deltagare som sponsorer och framför allt samlat in pengar mot fattigdom.

Början på något nytt?

Torpturnén blev fantastiska fem veckor där Gud tydligt visade att han inte är begränsad av tid eller plats i mötet med oss. Han har mött barn på Kyrkrally i Ryttargårdskyrkan och mött tonåringar på en lovsångskväll i Stollarp. Han har mött vuxna genom en skärm i Umeå och äldre genom musikkväll i Timmersdala. Även om vi alla längtar efter att få mötas fysiskt under Torpkonferensen 2022 fick dessa fem veckor bli något nytt och kanske början på något helt fantastiskt. Linalie Newman:

- Jag är otroligt tacksam för det stora engagemang som rörelsen har visat under Torpturnén. Över hundra församlingar hakade på, många enskilda personer var också med i ”Ge inte upp, ge hopp” och alla har varit så kreativa för att göra det bästa av de restriktioner som fanns.

Kommer ni att ta med er något från Torpturné till planeringen av Torpkonferensen 2022?

- Ja, men kanske att man kan kombinera en konferens med någon form av turné på våren innan. Men det får vi fundera vidare på när vi summerar allt, avslutar Linalie.

EFKs missionsdirektor Linalie Newman. Foto: Kristina Sandin

Ta del av undervisningen i midsommar!

Missade du när Torpturnén var i din region? All undervisning kommer ut under Midsommarveckan på såväl Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som i poddformat. "Torppodden" hittar du där poddar finns.