Utmaning till söndagsskolor den 5 september!

Barn ska gå i skolan, inte arbeta. En självklarhet för oss men inte överallt i världen. En trygg och bra skolgång är kanske den faktor som tydligast avgör ett barns – och i förlängningen ett helt samhälles – framtid. Men för första gången på 20 år ökar antalet barn i barnarbete, till stor del en konsekvens av pandemin. Nu behövs snabba insatser för att hjälpa de mest utsatta på fötter och vill utmana söndagsskolor i hela landet att den 5 september skänka kollekten till insamlingen "Stava eller slava"!

Här kommer en hälsning – och en utmaning – från era vänner på Sverigekontoret! Hoppas att ni har haft en skön sommar och är laddade för höstens barnverksamhet! Vi ber om kraft, inspiration och ledning för er och en hösttermin där många barn får möta och lära känna Jesus genom det ni gör.

Får vi ge er en liten utmaning? Här i Sverige och på de flesta håll i världen (åtminstone på norra halvklotet) är det ju skolstartstider. Problemet är att detta inte gäller alla barn, därför startar vi nu en insamling för alla barns rätt till skolgång.

Vi tänker att det finns något särskilt vackert i att barn hjälper andra barn och vi skulle därför vilja utmana er att göra en insamling i er barnverksamhet söndagen den 5 september. Är ni med på det?

Här finns ett kit med material för insamlingen! I länken "Till Söndagsskolor" hittar du en bakgrundsbild för er som har möjlighet att visa något på en skärm för barnen. Det finns också ett förslag till manus, ifall ni tycker att det är svårt att veta vad ni ska säga – men det är bara som ett stöd. Känn er självklart fria att prata om detta på det sätt som funkar för er! Om ni vill göra en illustration utifrån informationen i manuset så finns även några bilder nedan som ni kan skriva ut, klippa ut och tejpa fast en grill-pinne bakom (eller något liknande som går att hålla i). Gör det som passar er bäst!

Rent praktiskt...

• Anmäl er gärna! Om ni antar utmaningen, skicka gärna ett mail till info@efk.se med ämnet ”Skolstart” och texten ”Söndagsskolan i ?-kyrkan är med!” eller något i den stilen. Det är inget måste men roligt för oss att veta!

• Samla in själva! Vi tänker att det enklaste är att ni samlar in på det sätt ni brukar när ni tar upp en kollekt bland barnen. När ni sedan sammanställt summan gör församlingens kassör en bankgiro-överföring till bg 900-5588.

Så ett par tips:

  • Räkna ryggsäckar – genomsnittskostnaden för ett barn att få skolgång i en månad ge- nom EFKs projekt är 150 kr. Därför har vi låtit en ryggsäck symbolisera just 150 kr. Hur många ryggsäckar bidrar ni med?
  • Peppa i förväg – det här gör ni säkert redan men peppa gärna barnen – och deras föräldrar – i förväg så att de är redo den 5 sep. Kanske via mejl? Eller på gudstjänsten veckan innan?
  • Besök www.geforlivet.com/stavaellerslava för att läsa mer om insamlingen och de in satser ni bidrar till genom era gåvor.
 Hoppas att ni vill vara med! Hör av er till oss om ni har frågor kring det hela.Allt gott så hörs vi,
vännerna på EFKs Sverigekontor

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Mattias Davén

Mattias Davén
Insamlingskommunikatör
019-16 76 25

mattias.daven@efk.se

Stina Vingren

Stina Vingren
Kommunikatör

070 109 34 32

stina.vingren@efk.se