"Vi har så mycket att lära av varandra!"

Staffan och Anna Jenemark träffar Tania Wutzki i CIBIs sociala organisation FEPAS.

1912 sände Örebromissionen ut sin första missionär till Brasilien. Idag samarbetar vi i EFK med CIBI, det samfund som startades utifrån denna första mission. Två av de många missionärer som sänts ut sedan dess är Staffan och Anna Jenemark.

EFKs brasilianska samarbetskyrka, Convenção das igrejas Batista Independente (CIBI) är en växande, dynamisk församlingsrörelse som idag har ca 100 000 medlemmar. Samfundet kom till genom den mission som Örebromissionen, ett av EFKs modersamfund, påbörjade i landet när de sände ut sin första missionär till Brasilien 1912.

- Sedan dess har en lång rad missionärer sänts ut, och vintern 2020 var det vår familj som fick förmånen att åka ut för att arbeta tillsammans med dem, främst med sociala arbetet som görs genom CIBIs sociala organisation, FEPAS, berättar Staffan Jenemark.

Rusta kyrkan att bekämpa korruption

Just nu genomförs en stor insats finansierad av Sida/Svenska Missionsrådet med målet att utrusta kyrkan att bekämpa korruptionen i landet för att trygga barns rättigheter. Under tre års tid ska grupper i sju olika städer i nordöstra Brasilien utrustas med verktyg och bekämpa korruptionen, främst den som drabbar barn, exempelvis då de inte får den skolmat eller sjukvård som de har rätt till.

Hjärta för barn och deras rättigheter

- Under första halvan av september var vi på plats i Campinas för att träffa FEPAS team som ska leda projektet. Det var inspirerande att möta Tania, Gilberto och Julia som ska utbilda och stötta teamen som arbetar på plats i de sju städerna. Deras hjärta för barn och deras rättigheter sken igenom, där vi satt och pratade om hur vi kan både få fler barn och unga att själva stå upp för sina rättigheter. Spännande samtal, fulla av liv, kärlek och omtanke. Den professionalism och fokus som teamet på FEPAS arbetar med är en sann inspiration. Vi har så mycket att lära av varandra!

I september i år var Anna och Staffan på plats i Campinas, Brasilien, för att träffa FEPAS team som ska leda det nya antikorruptionsprojektet.

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i september 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.