100-årsjubileum för EFKs arbete i Centralafrika

Daniel Bokangue och Elsa Karlsson utgjorde en klassisk konstellation i bibelöversättning.

I år är det 100 år sedan Örebromissionen (ÖM) etablerade sin första egna missionsstation i Afrika. Här ger Göran Janzon, tidigare missionär i Centralafrikanska republiken, en glimt av denna del av EFKs missionshistoria.

I juli 1921 reste ÖMs första antagna missionär, Elsa Karlsson, hennes blivande make Henning Karlsson
och några andra flodvägen till byn Matele, bland bungilifolket i norra delen av Franska Kongo, där
de fått tillstånd av guvernören att installera sig. De inledde det mödosamma arbetet med att bygga upp
en missionsstation medan de lärde sig språket och sökte nå folket med evangeliet. Efter ett drygt år skedde den första dopförrättningen och en församling bildades. Därifrån spred sig arbetet norrut i det som nu är Republiken Kongo respektive Centralafrikanska republiken.

Kallelse som 19-åring

Elsa Karlsson (1889–1978) från Stora Tuna i Dalarna spelade en central roll i detta pionjära arbete. Som 19-åring upplevde hon en kallelse till Kongo och efter bibelskolan i Örebro och ett års evangelisttjänst studerade hon vid Örebro Missionsskola. I november 1914, under pågående världskrig, reste hon och Henning Karlsson till Kongo. De gifte sig i Brazzaville 1918 och blev sedan ledande i ÖMs pionjärmission under fem arbetsperioder fram till 1949.

Bibelöversättningar

Elsa var språkbegåvad och lärde sig tre afrikanska språk: baluba, bungili och gbaya. Hon översatte några av Gamla testamentets böcker och hela Nya testamentet till bungili tillsammans med Daniel Bokangue. De utgjorde en klassisk konstellation i bibelöversättning av en missionär och en inhemsk
kristen med det aktuella språket som modersmål. Efter en lång process kom hela Nya testamentet ut i tryck 1947. Elsa Karlsson medverkade även i kommittén som slutgranskade översättningen av NT till gbaya. Det slutfördes 1949.

Med sin starka personlighet och stora språkbegåvning gjorde Elsa betydelsefulla insatser i en ofta svår pionjärsituation och fick genom åren både viktiga och delikata förtroendeuppdrag av sina missionärskollegor.

Elsa tillsammans med maken Henning.

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt i september 2021 Öppnas i nytt fönster..
Text: Göran Janzon