Teologisk utbildning i Peru får nytt liv från Spanien

Bön under senaste mötet med styrelsen för EFKs partner MASUR i Peru.

Arbetet i Peru började sent, på 80-talet genom brasilianska missionärerna Clerisnan och Neide Costa. Genom arbetet grundades EFKs partnerkyrka MASUR, vilket betyder ”mission från Latinamerika”. Arbetet som Costas grundade har växt och finns nu i Lima-området, uppe i Anderna i Arequipa och Juliaca samt i djungelområdet i närheten av staden Iquitos. Nu tas nya steg för att ge den teologiska utbildningen i landet nytt liv.

MASUR fungerar snarare som en missionsorganisation än som ett samfund. Organisation har haft svårt att hålla samman alla församlingar, framför allt för att man inte är så många men också för att landet är otillgängligt med höga berg och djungelområde och det är dyrt att resa. De senaste åren har organisationen gått igenom en förändringsprocess där EFK tillsammans med lokala ledare stärkt administrationen, breddat beslutsfattandet och skapat möjligheten att visionera.

- Det är roligt när en sådan process leder till utveckling. Vi ser att ekonomin är mer stabil, man har kunnat plantera en församling till i djungeln och nu planerar man för att pastorsskolan i Peru ska få nytt liv, berättar Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön.

Här kommer ett utbyte att ske med det teologiska seminariet i Valencia i Spanien, och Anna-Maria är tacksam för denna möjlighet.

- Lektionerna ges online och eftersom man talar samma språk kommer vi att utnyttja lektionerna även i Peru. Detta gläder oss mycket för vi vet att en rörelse behöver teologisk utbildning för att kunna växa.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i januari 2022. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.