Nyckelpersoner i de bangladeshiska samhället engageras i arbetet för barns rättigheter

Vår partner WCB mobiliserar människor i grupper för att nå förändring.

Vi i EFK har under många år arbetat för att stärka barns rättigheter i Bangladesh. För att göra detta effektivt är det viktigt att det finns en lokal förankring. Här berättar Karl-Johan Jonsson, missionär i region Asien, om hur vi jobbar.

EFKs partnerorganisation i landet heter World Concern Bangladesh och vi har arbetat tillsammans sedan 90-talet. Det är en organisation vars kristna värderingar speglas genom det sociala arbete de utför.

Människor engagerar sig i grupper för förändring

En kärna i det arbete som WCB gör är att mobilisera människor att delta i olika slags grupper. I dessa grupper får man utbildning i barns rättigheter, om människohandel och om hur man kan öka sina möjligheter att försörja sig.

– En intressant aspekt i projektet är att man har funderat mycket kring vilka personer i de olika byarna som har en maktposition, berättar Karl-Johan. Det handlar om by-äldste och lokala myndighetspersoner, som involveras på olika sätt i arbetet. Men man har också sett att religiösa företrädare spelar en stor roll. Det kan handla både om islamska mullor, kristna pastorer eller hinduiska företrädare.

Genom att bygga upp goda relationer till dem och mellan dem, är målet att finna en gemensam grund att stå på i arbetet för att stärka barns rättigheter och motverka exploatering.

Mer engagemang!

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.