Städer förstörs – Kyrkor fortsätter att hålla öppet för flyktingar i Ukraina

Ukrainska baptistförsamlingar fortsätter att möta krigets konsekvenser. Vi i EFK stödjer insatsen via vår katastrofinsamling. Här är en uppdatering från Europeiska Baptistfederationen (EBF) 17 mars.

"Nattliga bombningar och granater över staden Kharkiv har tvingat människor att fly från sina hem. Med inget annat än kläderna de har på sig tvingas de ta sig 140 km till staden Potlava som nu fungerar som transit-tillflykt för människor på flykt.

Ett antal av de som stannat kvar i Kharkiv möts varje dag på torget inne i stan för att be för fred och ett slut på kriget. De är en del av mer än 1500 personer som tar skydd i stadens tunnelbanestationer. Den evangeliska kyrkan förser dem med humanitär hjälp på alla sätt de kan.

En strimma av hopp når oss från den belägrade staden Nikopol. Hemma i sitt badrum lät Lauren, en 80-årig kirurg, döpa sig av pastorn den lokala församlingen. Nyheterna från Mariupol är dystrare. En broder från staden skriver:

”Staden är helt enkelt utplånad från jordens yta. Den är totalt förstörd. Det finns ingen elektricitet, alla ledningar ligger på marken. Det finns ingen gas, eftersom gasledningen sprängts sönder. Vi har en brunn i kyrkan, men det är saltvatten i den, så vi dricker salt vatten och salt te. Det är mycket folk ute på gatorna. De är hungriga.”

Förra veckan rapporterade vi att ukrainska baptister arbetade för att ordna distribution av humanitär hjälp till de drabbade områdena i östra delarna av landet, dit hjälpen tidigare inte nått. Den här veckan kan vi ge det glädjande beskedet att den första leveransen av nödhjälp nu har nått fram. Humanitär hjälp har sänts från Lviv till Kharkiv, Buzivka, Slovyansk, Kremenchuk, Bila Tserkva, Kyiv, Vinnytsia och Vasylkiv. Sändningen bestod främst av kläder, hygienartiklar, medicin och mat."

Alltmedan kriget fortsätter, behövs våra böner mer än någonsin:

  • Be för fortsatt generositet och enhet av kyrkorna genom Europa och världen i att stödja ukrainska flyktingar.
  • Be om styrka, vila och förnyad energi för volontärer som hjälper flyktingar.
  • Be om vishet i fördelning och utveckling av hjälpen till flyktingar, i form av psykologiskt stöd, utbildning till barn och planering för framtiden.
  • Be om fördelningen av mat, förnödenheter och medicin till Ukraina. Be för transporten och om säkerhet för förarna.
  • Be om vila, sabbat, och en ”ledig dag” för andra individer och familjer som betjänar människor på flykt.
  • Be för ett slut på kriget i Ukraina.