Klimatkatastrof i Pakistan – din gåva behövs

I slutet av augusti drabbades stora delar av Pakistan av massiva översvämningar, till följd av att glaciärer smält och ett hårt monsunregn dragit in. Över 33 miljoner människor drabbade och FN kallar det en ”klimatkatastrof utan motstycke” (SVT Nyheter måndag 5 september Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). EFKs tidigare partnerkyrka, den lokala församlingsrörelsen Philadelphia Pentacostal Church of Pakistan (PPCP), finns på plats och ger nödhjälp i den omedelbara katastrofen. För att de ska kunna hjälpa fler, gör vi i EFK ett katastrofupprop till förmån för PPCPs arbete i klimatkatastrofen som just nu pågår.

Ge en gåva

Swish 900-5588 eller bg 900 5588. Märk din gåva ”Pakistan.

PPCP fokuserar sin insats på svåråtkomliga byar i Sindh-provinsen i norra Pakistan, som drabbats mycket svårt av översvämningarna. PPCP rapporterar att 90 % av odlingarna i Sindh-provinsen har totalförstörts av vattenmassorna.

- Förödelsen är katastrofal och av bibliska mått. Jag har kunnat besöka olika områden för att se hur människor har det. Hela byar och städer har förvandlats till skräphögar och hundratusentals människor har dött eller förlorat sina älskade, berättar pastor Samuel George i PPCP.

Han berättar att det kommer att behövas både akuta insatser och långsiktigt stöd. De akuta behoven just nu är mat, barnmat, mediciner, kläder och filtar, hygienpaket och tält.

Förödelsen är stor. Foto: PPCP

Nödhjälp till svårt drabbade byar

PPCPs insats riktar sig i första hand till tre svårt drabbade byar där det bor totalt 150 familjer. För ca 160 kr (3000 PKR) får en familj vatten och mat i tio dagar.

Nöden är stor och landet vädjar till omvärlden om stöd. ”Det pakistanska folket står inför en monsun på steroider”, har FN:s generalsekreterare António Guterres sagt i ett uttalande (CNN 29 augusti Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

- Aldrig tidigare i modern tid har vi sett en så snabb och omfattande förödelse, säger Samuel George.

- Varje gåva är med och räddar liv.

Om EFK och Pakistan

EFK har under en lång tid haft arbete i Pakistan, men det avslutades i mitten av 2010-talet. Vi har dock goda relationer med samfundet kvar och tack vare det kan vi snabbt gå in och ge akut stöd i den här katastrofen.