Vi i EFK möttes för den tredje processdagen i frågan om samkönade relationer

Linalie Newman och Ingemar Forss, EFKs missionsdirektorer, leder processen.

Under hösten 2021 till och med våren 2023 bjuds rörelsen in till fyra processdagar, då vi tillsammans ska arbeta med frågan om samkönade relationer. Lördag 1 oktober möttes vi till den tredje processdagen. Temat för dagen var: EFK som baptistisk rörelse – hur olika kan vi tycka i denna fråga?

Syftet med processdagarna är att ge möjlighet till rörelsen att få inblick i arbetsgruppens process, att ge rörelsen möjlighet till påverkan på bearbetningen som arbetsgruppen gör och att ge rörelsen och enskilda församlingarna en möjlighet att bearbeta frågorna kring samkönade relationer.

I denna den tredje processdagen bearbetade vi frågan utifrån att EFK är en baptistisk rörelse, att EFK är en församlingsrörelse som valt att samarbeta med varandra och att EFK är en kongregationalistisk rörelse. Vad betyder allt det för frågan om samkönade relationer? Under dagen fick vi ta del av kortare lyssna på föredrag, ta in andras reflektioner och lyssna till pastorers erfarenheter. Det gavs även mycket tid för att ställa frågor och ge uttryck för sina tankar.

Kunde du inte delta? Några veckor efter processdagen kommer det att skickas ut skriftligt material till alla församlingar i EFK, med föredragen i textform tillsammans med samtalsfrågor. Detta material kan församlingen använda i den fortsatta bearbetningen i sitt lokala sammanhang.

Panelsamtal med Stefan Swärd, Markus Sand, Anton Johnsson och Linnea Åberg.

Processdagarna del i en större process

Det var på EFKs kongress 2020 som styrelsen fick i uppdrag att arbeta med frågan, enligt en motion som lagts fram. Styrelsen har utsett en arbetgrupp som består av ett 20-tal personer med en bred representation. Syftet med arbetet är att belysa frågorna utifrån EFKs teologiska profil som beskrivs med de fyra ledorden: evangelikal, karismatisk, baptistisk och missionell. Planen är att arbetsgruppen ska presentera en rapport, eller åtminstone en delrapport, på kongressen 2022. Här kan du läsa mer om processen och även hitta en del material för samtal om samkönade relationer i församlingen. Öppnas i nytt fönster.

Som en del i processen bjuds rörelsen in till en processdag per termin under de kommande två åren. Totalt blir det fyra processdagar som tar upp fyra olika teman:

  • Evangelikal bibelläsning i relation till samkönade relationer - Korskyrkan Uppsala 18 september 2021
  • Om synd, sex och identitet och frågan om samkönade relationer - Korskyrkan Stockholm 9 april 2022
  • EFK som baptistisk rörelse – hur olika kan vi tycka i denna fråga? - Korskyrkan Stockholm 1 oktober 2022.
  • Att vara både en församlingsrörelse och en missionsrörelse - Februari 2023. Plats och datum meddelas senare.