EFK avslutar arbetet i Sudan – ser tillbaka på mer än tjugo år med tacksamhet

Det har blivit dags för EFK att avsluta vårt stöd till Sudan, ett samarbete som pågått i mer än tjugo år. Målet är alltid att projekt ska avslutas för att arbetet helt enkelt inte behövs längre, men alla som har något sånär god koll på situationen i Sudan förstår att så inte kan vara fallet den här gången. Anledningen är tyvärr att vi inte längre har förutsättningar för att vårt arbete ska kunna göra den skillnad som behövs.

- Under åren har insatserna sett olika ut och det finns flera personer i vår rörelse som kan berätta om arbetet i mycket mer detalj än vad jag kan. Ett starkt fokus genom åren har dock varit hälsa, humanitärt stöd, stöd till människor med funktionsnedsättning och barns rättigheter, säger Helen, regionledare för EFKs arbete i Europa, Mellanöstern och Nordafrika.

Sudan och organisationen ERRADA har varit en viktig partner i regionens stora barnrättsprogram som alldeles nyligen avslutats. Dessförinnan var man del i det stora programmet för människor med funktionsnedsättning som föregick barnrättsprogrammet. När barnrättsprogrammet nyligen tog slut, avslutades också EFKs samarbete med ERRADA.

- Alla som har något sånär god koll på situationen i Sudan förstår att det inte kan bero på att situationen förbättrats i landet. Tvärtom är det så att fattigdomen har ökat och den negativa politiska utvecklingen slår hårt mot befolkningen. Samtidigt är vi idag klart färre medarbetare i region Europa, Mellanöstern och Nordafrika jämfört med för några år sedan och vår kapacitet är tyvärr begränsad.

För att kunna bedöma och följa upp vad som är rätt insatser i Sudan idag, hålla relationen till partner vid liv och regelbundet besöka landet, sköta projektadministration, och inte minst arbeta för ekonomiska medel till projekt krävs en helt annan kapacitet än vad EFKs region har idag.

ERRADA står dock inte ensamt och utan stöd. Organisationen stöttas bland annat av norska kyrkan, UNDP med flera. Sudan är också prioriterat för svenska Sida.

- Vi ser med stolthet och tacksamhet tillbaka på de insatser som gjorts genom åren för att förbättra livssituationerna för många barn och vuxna. Vi har gjort skillnad och bidragit till hopp i människors liv. Nuvarande ledaren för ERRADA, Arkhameds Hussein, tackar också för vårt stöd till ERRADA genom åren och att vi möjliggjort många humanitära insatser till det sudanesiska folket.

Kontakt:

Har du frågor eller funderingar? Välkommen att kontakta Helen, regionledare för EFKs arbete i Europa, Mellanöstern och Nordafrika (EUMENA), på eumena@efk.se

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.