Nytt samarbete ger kraft i EFKs arbete mot människohandel i Spanien

Teamet som jobbar mot människohandel i Spanien. Anna-Maria Mehmedovic nr två från vänster.

Aldrig tidigare under historien har det funnits fler slavar än vad det finns idag runt om i världen. I Spanien är det en stor utmaning med sexhandeln, där man räknar med att en majoritet av de som jobbar inom sexindustrin, befinner sig under slavliknande förhållanden. Spanien ligger nummer ett i konsumtion av sexuella tjänster i Europa. Tillsammans med vår partner arbetar vi mot människohandel i Valencia, Spanien. 

Organisationen jobbar med uppsökande verksamhet av kvinnorna på gatan, förebyggande verksamhet genom informationsteam i skolor samt insatser för bättre lagstiftning på området. Tonvikten i arbetet ligger emellertid på gatuteamet som går till de mörka kvarteren och vecka efter vecka bemöter kvinnorna med värme. Det kan vara en kram, ett bibelord eller bara ett genuint intresse för vänskap. Genom relationsbyggande och stort tålamod har teamet varit med och hjälpt ett flertal kvinnor till skyddat boende.

För att växa vidare som team, har det den senaste tiden ingåtts ett närmare samarbete med en större kristen organisation med huvudsäte i Madrid. Genom det samarbetet får EFKs partner tillgång till en advokat, en socialarbetare och en terapeut, alla specialiserade på människohandel.

- Det känns väldigt positivt med det nya samarbetet då det ger fler möjligheter i rehabiliteringsprocessen av dem som bestämmer sig för att lämna prostitution. Genom det samarbetet kommer även ett team bli utbildade för att börja besöka bordeller, där man då kan erbjuda kvinnorna gratis provtagning av hiv och hepatit, berättar Anna-Maria Mehmedovic, EFKs medarbetare i Valencia, Spanien.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.