Akutinsatser räddar liv i Turkiet och Syrien

Vår partnerorganisation i Turkiet kom snabbt igång med sök- och räddningsaktioner och utdelning av mat och vatten.

9 februari: Förödelsen i sviterna av jordbävningarna i Turkiet och Syrien fortsätter att öka i omfattning. Dödstalen stiger för varje dag och ju längre tid som går, desto svårare blir det att hitta överlevande i rasmassorna. Vi samarbetar med organisationer på plats vid jordbävningarnas epicentrum i både Turkiet och Syrien och genom dem är vi med och möter det akuta behovet hos tusentals drabbade. Just nu ligger fokus på räddningsaktioner och utdelning av mat- och hygienpaket.

Ge en gåva

Swish/bankgiro: 900 55 88 (Ge för livet)

Märk din gåva ”TURKIET SYRIEN”

Du kan också ge en gåva via kort eller Swish Handel här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Situationen är kaosartad och svår att ta in. Från både Turkiet och Syrien nås vi av berättelser om oerhörd nöd. Tusentals människor har dött och åter tusentals saknas i rasmassorna. Offentliga byggnader och hem har totalförstörts och många saknar tillgång till vatten och mat.

De insatser som vi i EFK stödjer genom vår katastrofinsamling fokuserar just nu på både räddningsaktioner bland raserade byggnader och utdelning av mat- och hygienpaket i några av de värst drabbade områdena. Vinterkylan gör nöden större och behovet av filtar och varma kläder är stort.

Behovet av mat, vatten och varma kläder är stort i de drabbade områdena. Här lastar vår partnerorganisation i Turkiet förnödenheter för att dela ut.

Turkiet: Räddningsaktioner och mobila bagerier

I Turkiet samarbetar vi med en lokal organisation som finns på plats i de värst drabbade områdena och som tack vare det snabbt kunde mobilisera för att genomföra akutinsatser. De arbetar nu dag och natt med sök- och räddningsinsatser bland rasmassorna och genom mobila hygienstationer och bagerier delar de ut vatten, mat och andra förnödenheter på platser där många förlorat allt. Deras insatser fokuserar på områdena Adana, Gaziantep och Hatay i södra Turkiet.

Förödelsen är svår att ta in och dödstalen stiger. En person som har sin familj i en av de drabbade städerna berättar:

”På bokstavligen en minut är allt borta.... Min hemstad som jag känner den är borta nu. Människor som vi älskade högt är borta. Min familj lever, men av min mamma, bror, moster, kusin och bästa vän har bara en ett beboeligt hem nu. Tusentals har förlorat sina nära och kära och sina hem utan något att komma tillbaka till.

Jag har vänner som sms:ar mig och berättar att deras nära och kära fortfarande är fast under rasmassorna. Skadorna är så stora att det inte finns tillräckligt med hjälp för att få ut dem.”

"Motståndskraftig mot jordbävningar", står det på reklamskylten vid den nybyggda men nu raserade byggnaden i södra Turkiet.

Syrien: Matpaket och varma kläder i den akuta fasen

I norra Syrien är förödelsen ofattbar. Tusentals människor har bekräftats döda och siffran befaras stiga väsentligt. I ett land som varit svårt drabbat av krig i nästan tolv år är sårbarheten stor redan sedan innan. Här samarbetar vi sedan länge med den libanesiska organisationen MERATH som finns på plats och har stor vana av humanitära insatser i tider av kris. De var snabbt igång med att samordna akutinsatser.

Syrien som land saknar på grund av krigets konsekvenser på landets ekonomi och infrastruktur möjlighet att hantera den här krisen, och är beroende av hjälpinsatser från FN och andra ideella organisationer. Redan innan jordbävningarna kom rapporter om att antalet syrier i behov av humanitär hjälp var större nu än någonsin tidigare under kriget. En av medarbetarna berättar:

”Situationen är fruktansvärd. Nöden är så mycket större än de resurser som finns tillgängliga.”

Under krisens första fas fokuserar MERATH just nu på att möta det akuta behovet av basala förnödenheter såsom vatten, mat, hygienartiklar och varma kläder. Man räknar med att nå över 4 000 hushåll i några av de värst drabbade städerna i norra Syrien, såsom Aleppo, Lattakia, Tartous och Hama.

Just nu delar man ut:

  • 4 200 matpaket som innehåller halawa (en kaloririk lokal sötsak), bönor, kikärtor, konserver, socker, timjan och olja.
  • 7 500 filtar
  • 2 600 jackor
  • 6 000 varma tröjor
  • 4 200 hygienpaket som innehåller tvål, mensskydd, tvättmedel, näsdukar, tandkräm och tandborstar, diskmedel, handdukar och tvättsvampar.

Med tanke på förstörelsens omfattning kommer nöden att vara stor under en lång tid. MERATH har stor vana av att hantera krissituationer och har redan nu en plan på plats för när insatsen övergår till nästa fas. De planerar att kunna fortsätta att förse 1 000 hushåll i de värst drabbade områdena i Aleppo, Hama, Lattakia och Tartous med månatliga mat-och hygienpaket.

En av de lokala kyrkor som MERATH samarbetar med berättar:

”Hela familjer är begravda i ruiner. Tusentals räds att återvända till det som är kvar av sina hem, i rädsla för att byggnaderna ska rasa ihop över dem. Vi hoppas att omvärlden ska stödja akutinsatserna för att möta de akuta behoven av förnödenheter i de drabbade områdena.”

Våra gåvor gör stor skillnad

Genom Ge för livets katastrofinsamling är vi med och gör dessa livsviktiga insatser möjliga.

- Vi har nära kontakt med organisationerna som just nu arbetar på plats i rasmassorna och kaoset som råder. Dessa organisationer har stort förtroende i Turkiet och Syrien och har stor vana av att hantera humanitära krissituationer, säger Staffan Jenemark, kommunikationschef.

Insamlingen görs via Ge för livet, som är en del av Evangeliska Frikyrkan som har 90-konto.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Hör av dig till mig om du har frågor om insamlingen eller vill göra en satsning i din församling!

Staffan Jenemark
Kommunikations- och insamlingschef
073-868 28 17

Mejla mig!