Vår partner i Turkiet: "Behoven verkar aldrig ta slut"

Vår partnerorganisation i Turkiet delar ut mat, hygienpaket och andra förnödenheter till de som förlorat allt.

23 februari: Nu har det snart gått tre veckor sedan de två första jordbävningarna slog till i norra Syrien och östra Turkiet. EFKs lokala partner i Turkiet berättar idag om läget i östra delen av landet.

- Behoven verkar aldrig ta slut, berättar de.

"Det har snart gått tre veckor sedan de första två jordbävningarna slog till. Sedan dess har det varit ca 7 000 efterskalv. Tyvärr drabbades Antakya dessutom av ett nytt stort jordskalv i måndags. Hundratals byggnader som skadats i de första skalven kollapsade nu. Detta skalv har traumatiserat många människor och försvårat hjälparbetet. Dessutom ökade antalet skadade som kom till vårt fältsjukhus markant. Vi förlitar oss på Guds nåd och barmhärtighet när vi betjänar dessa människor som förlorat så mycket och upplevt sådan fruktansvärd smärta.

Vi har nästan 100 volontärer som arbetar för att hjälpa dem som drabbats värst av jordbävningen i Gaziantep, Kahramanmaras och Antakya. De allra flesta har arbetat dygnet runt med bara några få timmars sömn i sina fordon. Be också för våra trötta volontärer, samt deras familjer och barn.

Förutom distribution av förnödenheter (25 lastbilslaster så långt) och upprättandet av tältstäder fortsätter arbetet med mobila hygienstationer och bagerier. Vi har etablerat ytterligare 3 (totalt 5) hygienstationer där människor kan duscha och tvätta kläder, något som kan låta trivialt men som är oerhört uppskattat och förebygger epidemier."

Hittills har EFKs partner i Turkiet kunnat distribuera bland annat:

  • Färskt bröd till 28 000 personer
  • 20 000 matkonserver
  • 1 750 blöjor
  • 500 sovsäckar
  • 2 500 hygienpaket
  • 6 000 mensskydd
  • 1 500 batterier
  • 4 500 filtar
  • och mycket mera.

Kö till en av de mobila bagerier som vår partner ställt upp i de drabbade områdena.

Behoven växer med tiden

"Behoven verkar aldrig ta slut. Bristen på tält och filtar är ett stort problem. Vi behöver skaffa fler tält, filtar, ved, kaminer, hygienartiklar och leksaker. För allt detta behöver vi mer pengar. Vi är oerhört tacksamma för alla donationer vi fått in hittills, men behoven växer med tiden.

Vi är här för att göra långsiktiga insatser och vi planerar för minst 6 månader, upp till ett år. Vi vill köpa in tre skåpbilar och tre lastbilar för att expandera arbetet. Vi behöver också anställa fler hjälparbetare för att under lång tid kunna återspegla Guds kärlek och barmhärtighet!

Vi vill än en gång tacka var och en av er för donationer och böner för vårt folk som drabbats av detta outsägliga lidande."

Ge en gåva

Swish/bankgiro: 900 55 88 (Ge för livet)

Märk din gåva ”TURKIET SYRIEN”

Du kan också ge en gåva via kort eller Swish Handel här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra gåvor gör stor skillnad

Genom Ge för livets katastrofinsamling är vi med och gör dessa livsviktiga insatser möjliga.

- Vi har nära kontakt med organisationerna som just nu arbetar på plats i rasmassorna och kaoset som råder. Dessa organisationer har stort förtroende i Turkiet och Syrien och har stor vana av att hantera humanitära krissituationer, säger Staffan Jenemark, kommunikationschef.

Insamlingen görs via Ge för livet, som är en del av Evangeliska Frikyrkan som har 90-konto.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Hör av dig till mig om du har frågor om insamlingen eller vill göra en satsning i din församling!

Staffan Jenemark
Kommunikations- och insamlingschef
073-868 28 17

Mejla mig!