Vår partner i Turkiet: "Vi fortsätter att kämpa på"

"Trots allt vårt arbete finns det vissa drabbade områden där det ser ut och känns som att det var igår jordbävningen inträffade", skriver vår partnerorganisation i Turkiet.

6 mars: Det har nu gått fyra veckor sedan den förödande jordbävningen drabbade Turkiet och Syrien måndagen 6 februari. Våra samarbetspartners i områdena fortsätter att göra allt de kan för att möta nöden. Här är den senaste rapporten från vår lokala partner i Turkiet.

”Trots allt vårt arbete och allt stöd finns det vissa drabbade områden där det ser ut och känns som att det var igår jordbävningen inträffade. Katastrofens otroliga omfattning fortsätter att förvåna oss.

Men vi fortsätter att kämpa på.”

Vår partner fortsätter att dela ut förnödenheter genom team i regionerna Gaziantep, Antakya och Kahramanmaras. Förra veckan påbörjade man arbetet med att sätta upp tält i områdena Dörtyol, Belen och Samandağ i Antakya. Teamen arbetar hårt för att ordna husrum till hjälparbetare från myndigheter, militär och andra volontärer.

”Hittills har vi ordnat 200 tält i Dörtyol och 100 tält i Belen. Varje tält är utrustat med fyra sängar, täcken, kuddar, filtar och lakan. Kommande två veckor räknar vi med att sätta upp totalt 3 000 tält.”

Arbetet med att installera mobila toaletter fortsätter också.

”För närvarande har vi köpt det material vi behöver för att kunna bygga 66 toaletter och nästa vecka väntar vi på ytterligare 434 toaletter som vi har beställt, vilket ger totalt 500 st.”

Vår partner driver också ett fältsjukhus som behandlar över 200 patienter om dagen och de kan även utföra flera operationer.

De senaste sju dagarna har vår partner kunnat dela ut följande till kvinnor, män och barn i tre olika områden:

  • 8 000 underkläder, strumpor och t-shirts
  • 1 000 filtar
  • 7 000 hygienpaket
  • 1 500 babypaket
  • 2 000 leksaker
  • 1 500 klädpaket

Den här veckan kommer de att dela ut 1 350 hygienpaket speciellt framtagna för barn.

Bakar och delar ut 8 000 limpor om dagen

Organisationen fortsätter också att dagligen se till att människor får mat.

”Förra veckan åkte vi från by till by och delade ut 3 000 matpaket. Våra mobila bagerier har de senaste tio dagarna delat ut i genomsnitt 8 000 limpor och 1 200 fikabröd om dagen. Efterfrågan är stor och brödet ta slut tidigt om morgnarna varje dag. Projektet ’Bread in Love’ kommer att fortsätta under en överskådlig framtid.”

Behovet av dricksvatten är mycket stort i Hatayregionen och förra veckan kunde vår partner leverera 20 000 liter vatten.

Nyligen skapade man en plats för barn som evakuerats från sina hem, där de kan vara för att läsa läxor och leka. Det har varit en succé! Uppemot 60 barn kommer regelbundet efter skolan för att leka, studera och läsa.

”Att höra de glada barnrösterna skänker hopp till oss alla!”

Tacksamma för bön och gåvor

”Vi är tacksamma för alla runt om i världen som har bett för och stöttat oss. Vi vill göra skillnad i fler och fler människors liv och se dem bli helade. Vårt arbete sker tack vare er och Herrens kraft.”

Ge en gåva

Swish/bankgiro: 900 55 88 (Ge för livet)

Märk din gåva ”TURKIET SYRIEN”

Du kan också ge en gåva via kort eller Swish Handel här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra gåvor gör stor skillnad

Genom Ge för livets katastrofinsamling är vi med och gör dessa livsviktiga insatser möjliga.

- Vi har nära kontakt med organisationerna som just nu arbetar på plats i rasmassorna och kaoset som råder. Dessa organisationer har stort förtroende i Turkiet och Syrien och har stor vana av att hantera humanitära krissituationer, säger Staffan Jenemark, kommunikationschef.

Insamlingen görs via Ge för livet, som är en del av Evangeliska Frikyrkan som har 90-konto.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Hör av dig till mig om du har frågor om insamlingen eller vill göra en satsning i din församling!

Staffan Jenemark
Kommunikations- och insamlingschef
073-868 28 17

Mejla mig!