"Jordbävningarna var det sista vi behövde"

Vår lokala partner i Turkiet sätter upp tältstäder för människor som evakuerats.

16 mars: Det har nu över en månad sedan den förödande jordbävningen drabbade Turkiet och Syrien måndagen 6 februari. Våra samarbetspartners i områdena fortsätter att göra allt de kan för att möta nöden. Här är den senaste rapporten från våra partnerorganisationer på plats.

Syrien: "Jordbävningarna var det sista vi behövde"

När jordbävningarna slog till var ca 15,3 miljoner människor i Syrien redan i behov av humanitär hjälp. Både den humanitära och ekonomiska krisen var enorm och vinterkylan gjorde att situationen redan var svår. Vår partnerorganisation som finns på plats i norra Syrien berättar att skalven och dess konsekvenser triggat smärtsamma minnen och trauman för människor som levt nästan tolv år i ett förödande inbördeskrig. En av kyrkorna som vår partner samarbetar sammanfattar läget:

"Innan jordbävningarna var situationen på något sätt säkrare, men människor svälte redan då. Jordbävningarna var en enorm katastrof och det sista vi behövde."

Trots de tuffa förutsättningarna tvekade inte församlingarna vi samarbetar med i Syrien att öppna sina kyrkor för att betjäna människor i nöd. Med hjälp av dem har vi kunnat dela ut bland annat:

  • 5 700 filtar
  • 2 600 vinterjackor
  • 5 600 matpaket
  • 5 100 hygienkit
  • 6 400 paket blöjor

till tusentals familjer som söker skydd i härbärgen och skolor i Aleppo och Latakia.

Nyligen drabbades tre redan svårt jordbävningsdrabbade städer i Turkiet av svåra översvämningar.

Turkiet: Översvämningar drabbar tältstäder

Även i Turkiet fortsätter de humanitära insatserna och behoven fortsätter att vara stora. Nyligen drog stora översvämningar in över tre jordbävningsdrabbade städer, Adiyaman, Malatya och Sanliurfa. Sex månaders regn kom på två dygn. Bilar, vägar, hus och tältstäder sveptes bort, och med dem hoppet.

Men vår lokala partnerorganisation i landet fortsätter att möta nöden. I deras senaste rapport skriver de:

"Förra veckan fick vi tillstånd att etablera en tältstad. Vi fick snabbt tillgång till 2 000 tält för att betjäna drabbade människor i tre distrikt i Antakya: Dortyol, Belen och Samandag. I varje tält ser vi till att det finns sängar, kuddar, lakan och filtar. I detta har vi arbetat tillsammans med bland andra militären och lokala myndigheter. Att ha fått militärens hjälp med att få tältstaden uppsatt har varit särskilt värdefullt.

Vi arbetar snabbt för att också installera våra mobila toaletter. I Hatayprovinsen har vi hittills kunnat få i gång 20 toaletter. Utöver toaletterna har vi även påbörjat byggnation av 120 toalett/duschcontainrar som kommer att användas i ett antal tältstäder. Varje container har tre toaletter och tre duschkabiner. För bara några dagar sedan blev den första containern klar och installerad. Vi arbetar också för att få några köksenheter inbyggda i containrar.

Förra veckan kunde vi få upp ännu en plats för barn som evakuerats från sina hem, där de kan vara för att läsa läxor och leka. Det här barntältet sattes upp i Hatays Samandag-region som är en av de hårdast drabbade områdena. Det var fantastiskt att höra ljudet av barns skratt mitt i dessa svåra omständigheter. Varje dag har vi tid för lekar, dans och läsning. Om allt går som det ska har vi snart vårt tredje barntält i gång."

I barntälten kan barnen komma och läsa läxor och bara leka.

Ge en gåva

Swish/bankgiro: 900 55 88 (Ge för livet)

Märk din gåva ”TURKIET SYRIEN”

Du kan också ge en gåva via kort eller Swish Handel här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra gåvor gör stor skillnad

Genom Ge för livets katastrofinsamling är vi med och gör dessa livsviktiga insatser möjliga.

- Vi har nära kontakt med organisationerna som just nu arbetar på plats i rasmassorna och kaoset som råder. Dessa organisationer har stort förtroende i Turkiet och Syrien och har stor vana av att hantera humanitära krissituationer, säger Staffan Jenemark, kommunikationschef.

Insamlingen görs via Ge för livet, som är en del av Evangeliska Frikyrkan som har 90-konto.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Hör av dig till mig om du har frågor om insamlingen eller vill göra en satsning i din församling!

Staffan Jenemark
Kommunikations- och insamlingschef
073-868 28 17

Mejla mig!