"Vi möter inte bara fysiska behov: Vi ger hopp och kärlek"

31 mars: Våra partnerorganisationer arbetar outtröttligt för att ge hjälp till de jordbävningsdrabbade. Bara i Turkiet har fler än 50 000 människor mist sina liv. Över 300 000 byggnader har kollapsat eller skadats så kraftigt att de behöver rivas omedelbart. Cirka 2 miljoner människor bor i tält och 100 000 människor bor i containrar. Här kommer den senaste rapporten från vår partner i Turkiet.

“Under den senaste veckan har vi bevittnat många saker. Det skulle vara svårt att förklara allt och beskriva orsakerna bakom allt. Vi möter inte bara fysiska behov: Vi arbetar för att visa hopp och kärlek till dessa kära människor. Efter all den smärta och förlust som människor i dessa områden har drabbats, är vi djupt i bön när vi tjänar både de andliga och mentala behoven omkring oss.

Här följer några berättelser från några av våra medarbetare som arbetar på fältet:

I en av byarna där vi delade ut förnödenheter träffade vi ett äldre par. Deras dotter och hennes man hade fastnat under rasmassor och kunde inte räddas. Morfadern kunde dock få ut sitt 5-åriga barnbarn. Hans dotter som fastnat under rasmassorna hade också varit gravid. Nu tas barnet om hand av sina morföräldrar. Vi frågade om barnbarnet frågar vad som hände med hans mamma och pappa. "Vi ljuger bara för honom", sa de, "vi är så ledsna."’

‘I närheten av vårt samordningscenter finns en skola som vi har använt som depå för förnödenheter. Folk som bor i tälten åker dit för att få mat varje dag. En dag var jag där också och när jag kom ut genom dörren såg jag en kvinna gråta. Jag frågade varför hon grät. Hon hade gått 5 kilometer i tofflor. Hon letade efter några torrfoderpaket och lite vatten men allt hade delats ut för dagen och så hade hon vänt sig om för att lämna tomhänt. Hon hade 2 döttrar med njursjukdom. "De behöver vatten och jag måste hålla dem rena men jag kan inte göra det!" sa hon medan hon grät. Nu ser jag till att ta hennes vatten regelbundet med hygienartiklar och vi fick henne lite kläder och nya skor. Jag gav henne mitt nummer om hon hade andra problem. När jag tänker på tårarna från den där mamman som försökte få vatten... Jag kan inte hitta ord för att uttrycka det."’

Ger stöd till barnens skolgång

De senaste veckorna har vi också kunnat sätta upp ännu fler lektält för barn. Jordbävningskatastrofen har påverkat barnens skolgång mycket negativt och vi arbetar nu för att omvandla tälten från att enbart erbjuda en plats för lek till att ge stöd i barnens utbildning.

Vårt brödprojekt fortsätter med att vi bakar och delar ut 8 000 bröd och 1 500 bullar i Kahramanmaras varje dag. För att öka kapaciteten i den mobila brödugnen flyttar vi den till en ny region den här veckan. Samtidigt arbetar vi för att skapa mobila kökspunkter där kvinnor kan vara aktiva i jordbävningszonen för att skapa sysselsättning.

Den här veckan har vi också med oss ett antal frisörer som ideellt erbjuder gratis klippningar till människor i några olika regioner.

Frisörer erbjuder gratis klippning.

Under de senaste sju dagarna har vi delat ut:

 • 3 000 matpaket
 • 750 leksaker
 • 3 200 hygienpaket
 • 1 200 lådor blöjor
 • 49 000 brödlimpor
 • 2 500 par underkläder
 • 11 000 bullar
 • 1 250 uppsättningar kläder
 • 4 släpvagnar med dricksvatten (100 000 liter)
 • 1 000 filtar
 • 750 stövlar och skor

Ge en gåva

Swish/bankgiro: 900 55 88 (Ge för livet)

Märk din gåva ”TURKIET SYRIEN”

Du kan också ge en gåva via kort eller Swish Handel här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra gåvor gör stor skillnad

Genom Ge för livets katastrofinsamling är vi med och gör dessa livsviktiga insatser möjliga.

- Vi har nära kontakt med organisationerna som just nu arbetar på plats i rasmassorna och kaoset som råder. Dessa organisationer har stort förtroende i Turkiet och Syrien och har stor vana av att hantera humanitära krissituationer, säger Staffan Jenemark, kommunikationschef.

Insamlingen görs via Ge för livet, som är en del av Evangeliska Frikyrkan som har 90-konto.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Hör av dig till mig om du har frågor om insamlingen eller vill göra en satsning i din församling!

Staffan Jenemark
Kommunikations- och insamlingschef
073-868 28 17

Mejla mig!