Elimkyrkan och Hagakyrkan i Sundsvall återförenas i en gemensam församling

Invigningsfest när Elimkyrkan och Hagakyrkan i Sundsvall tillsammans bildade Baptistkyrkan Sundsvall. Foto: Peter Van Der Meulen

Invigningsfest när Elimkyrkan och Hagakyrkan i Sundsvall tillsammans bildade Baptistkyrkan Sundsvall. Foto: Peter Van Der Meulen

Det var fest och glädje i Sundsvall när Sundsvalls baptistförsamling och Haga baptistförsamling återförenades i en gemensam församling söndagen 2 april och tillsammans bildade Baptistkyrkan Sundsvall.

Sundsvalls baptistförsamling, mer känd som Elimkyrkan, och Haga baptistförsamling, Hagakyrkan, har en lång gemensam historia med baptistiska rötter. Elimkyrkan grundades i mitten på 1800-talet och mot slutet av seklet bildade ett femtiotal medlemmar från församlingen en ny församling, Skönbergs baptistförsamling, senare Haga baptistförsamling.

Tider förändras och på 1800-talet var promenadavstånd till kyrkan en viktig faktor. Idag är det andra faktorer som styr och sedan pandemin har och de båda församlingarna bland annat haft gemensam personal och firat gudstjänster tillsammans. Man ser en styrka i att vara många tillsammans och har därför beslutat att gå ihop och bilda en gemensam församling: Baptistkyrkan Sundsvall.

"Vi bildar en ny församling för att kunna hålla fokus på det som är vår vision – att med Jesus i centrum förmedla hopp till vår omvärld. Att vi står tillsammans som en församling tror vi är Guds vilja och ett synligt uttryck för Jesu bön om att vi ska vara ett", skrev församlingarna i ett pressmeddelande inför invigningsfesten söndagen 2 april.

Elisabeth Ågren, pastor och föreståndare, talar vid bildarmötet inför återföreningen av Elimkyrkan och Hagakyrkan i Sundsvall. Foto: Peter Van Der Meulen

Elisabeth Ågren, pastor och föreståndare, talar vid bildarmötet inför återföreningen av Elimkyrkan och Hagakyrkan i Sundsvall. Foto: Peter Van Der Meulen

Elisabeth Ågren, pastor och föreståndare i Baptistkyrkan Sundsvall, sammanfattar invigningsfesten med orden glädje, stolthet, seger, respekt, framtidstro, samarbete, arbetsglädje, fräschhet och hopp. Efter ett långt arbete med förberedelser och samtal är man nu i mål, men samtidigt inte är framme.

– Det är nu resan börjar med att skapa vår gemensamma församling, leva ut vår kallelse och förkroppsliga visionen: Med Jesus i centrum förmedlar vi hopp till vår omvärld, skriver Elisabeth och fortsätter:

– Vi har inte fattat beslutet för att vi måste - utan för att vi vill. För att vi tror att vi står bättre rustade tillsammans i uppdraget att förmedla hopp till vår stad och ge de bästa förutsättningarna för kommande generationer. Vi drömmer om att se många fler människor komma till tro, och vi ser redan nu hur det rör på sig.

Baptistkyrkan Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har drygt 350 medlemmar och är ansluten till både Evangeliska Frikyrkan och Equmeniakyrkan. Verksamhet och gudstjänster kommar att fortsätta i både Elimkyrkans och Hagakyrkans lokaler.