Ny rapport lyfter de som fängslats för sin tros skull

Tillsammans med några andra organisationer har EFKs partner Middle East Concern nyligen tagit fram en rapport om den iranska regimens brott mot kristna i Iran. Rapporten heter Faceless Victims och i den listas de som fängslats för sin tros skull med namn, årtal, vilket fängelse, vilken dom och eventuellt frisläppande. Vi i EFK stödjer Middle East Concerns outtröttliga arbete för att de fängslade ska få advokat, bemöta falska anklagelser och inte minst för att de ska släppas.

Rapporten berättar bland annat om de tre kvinnorna Maral Kohzady, Shilan Oraminejad och Yalda Heidary, alla tre konvertiter till kristen tro. 9 maj 2023 blev de arresterade och hölls i det ökända fängelset Evin Prison i 40 dagar utan möjlighet att kontakta advokat. När familjerna till slut fick träffa kvinnorna i fängelset var de i dåligt fysiskt skick, alla tre. 29 juni kom rapporter att Shilan och Yalda hade släppts fria men att Maral fortfarande satt häktad i väntan på att bli hörd i domstol i början på juli. Sedan dess har inga nyheter kommit. Middle East Concern fortsätter att kämpa för hennes frisläppande.

Ytterligare en person av alla de som fängslats under 2023 är Mehdi Akbari. Han fängslades i juni 2020 och fick en 10-årig dom för ”acting against national security by forming a house-church” (ungefärlig översättning: "att ha agerat mot nationens säkerhet genom att starta en husförsamling"). Mehdi Akbari sitter fortfarande fängslad.

Här kan du läsa mer om vårt partnerskap med Middle East Concern. Öppnas i nytt fönster.

/Helen, regionledare för EFKs arbete i Europa, Mellanöstern och Nordafrika

Här kan du ladda ner rapporten Faceless Victims. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.