EFK och Pingst nya ägare av bokförlaget Libris

Johan Ericson blir ny vd för Libris, när EFK och Pingst går in som nya ägare. Foto: Pressbild

Sedan år 2010 har den norska Mediekoncernen Mentor Medier ägt bokförlaget Libris. Nu väljer man att fokusera mer på den journalistiska kärnverksamheten där bland andra svenska tidningen Dagen ingår och säljer förlagsverksamheten. Nya ägare blir Evangeliska Frikyrkan tillsammans med Pingst Fria Församlingar i Samverkan.

– I letandet efter nya ägare har det varit viktigt för oss att hitta sammanhang som vill föra vidare en profil som med bevarad kvalitet verkar i gränslandet mellan kyrka och samhälle, säger Felicia Ferreira, nuvarande vd på Libris.

Felicia Ferreira, nuvarande vd Libris. Foto: Pressbild

Nya ägare från och med den 1 november 2021 blir Evangeliska Frikyrkan tillsammans med Pingst Fria Församlingar i Samverkan, båda frikyrkliga samfund som funnits med historiskt som ägare av förlaget som har 100-åriga rötter.

– Den svenska frikyrkohistorien är i hög grad litteraturhistoria. De så kallade läsarna var globalister långt innan begreppet var uppfunnet med sin kunskap om främmande länder, tro och vetenskap. I den myllan har Libris förlag sina rötter och det är roligt att Evangeliska Frikyrkan och Pingströrelsen nu tar ett ägande igen över förlaget, säger Felicia Ferreira.

Den breda profilen kommer att bestå och breddas, säger den nya vd:n Johan Ericson:

– Det är en stor ära att få ta över stafettpinnen från Felicia Ferreira och Lennart Hambre. Libris är ett anrikt förlag med fantastiska författare och en mycket fin katalog. Mitt budskap till våra läsare är att det först och främst är ”business as usual” men att vi också går in i en tid av utveckling, inte minst med tanke på den tilltagande digitaliseringen. Målet är att bli ett ännu bredare och livskraftigare förlag som precis som nu betjänar både kristenheten och samhället i stort men med en ännu större räckvidd.

Johan Ericson kommer närmast från ett uppdrag som chefredaktör och förläggare inom EFS och har en lång erfarenhet av såväl bokutgivning som andra publicistiska uppdrag.

Bokförlaget Libris grundades 1952. Utgivningen omfattar skönlitteratur, facklitteratur inom samhälle, psykologi och teologi, biblar, andaktsböcker samt barnböcker. Bland författarna kan nämnas Tomas Sjödin, Vibeke Olsson, biskop Martin Lönnebo och karmelitermunken Wilfrid Stinissen, liksom Jim Wallis, C. S. Lewis och nobelpristagaren Desmond Tutu.

– Vi i EFK har alltid haft ett stort hjärta och engagemang i Libris. När det nu blev aktuellt med ägarbyte vill vi gärna vara med och ge stabilitet och kraft framåt. Vi tror att Libris är en viktig röst i kristenheten och är tacksamma och glada för detta. Vi tror också Libris är en viktig plattform för att ge evangeliet till människor i och utanför kyrkan, säger Ingemar Forss och Linalie Newman, EFKs missionsdirektorer.

För frågor:

Johan Ericson, tillträdande vd
tfn: 070-8898683
e-post: johan.ericson@libris.se

Felicia Ferreira, nuvarande vd
tfn: 076-5382402
e-post: felicia.ferreira@libris.se