EFKs partnerkyrka i Paraguay tar nya steg

Nuvarande ordförande för CIBB är Rodney Leguizamon. På bilden ses han med sin fru Eulalia och barn. Paret besökte Sverige hösten 2019.

EFKs samarbetskyrka CIBB i Paraguay firar 50 år som samfund nästa år. Men församlingarna slår sig inte till ro. Nu tar rörelsen nya steg och satsar på att arbeta ännu mer socialt i sin omgivning.

Samfundet började genom att jordbrukare från Brasilien med tyskt ursprung flyttade till Paraguay för att det var billigare att köpa jord där. Dessa jordbrukare kom från systerkyrkan i Brasilien och på så sätt grundade man nya församlingar i Paraguay.

Paraguay är ett utsatt land och snart började man ett socialt arbete. Vi i EFK har haft svenska missionärer som arbetat socialt i landet i olika omgångar. CIBB är ett litet samfund med endast 1 500 medlemmar och man har känt att det varit svårt att få församlingarna att växa.

- För något år sedan började man en process där cellgrupper skulle bildas i församlingarna för att på så sätt fördela ansvaret till fler än bara pastorn. Förväntan finns på att detta ska leda till tillväxt, berättar Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön.

Under många år har EFK arbetat med att motivera kyrkorna att ta ett större ansvar för den sociala situationen där de befinner sig. Som ett resultat av detta har nya lokala församlingar det senaste året visat ett intresse att starta sociala projekt.

- Idag finns 10 församlingar som arbetar socialt och flera har anmält intresse för nästa år. Vi tackar Gud för det arbete som genomförs i Paraguay genom vår partner och laddar för ett stort firande nästa år.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.