Basem: Gud ledde mig till Sverige

Basem Mekhail är missionären från Egypten som för åtta år sedan upptäckte att Gud ledde honom till Stockholm - och öppnade hans ögon för att se att också Sverige är ett missionsfält. Idag möter han nyfrälsta med muslimsk bakgrund i många olika sammanhang i norra Europa. 

– Jag föddes i en kristen familj i Egypten, men växte upp i Saudiarabien och var alltid ensam kristen i skolan. Så det har hela tiden varit naturligt för mig att leva med muslimer. Kort efter att jag blev frälst upplevde jag hur Gud kallade mig till att lämna mitt hemland och gå ut i mission.

När Basem berättar om hur Gud har lett honom dit han är idag, är det med en värme i rösten som går rakt igenom sorlet som omger oss på kaféet där vi sitter. Men att han skulle hamna här i Stockholm var långt ifrån självklart - i alla fall för honom själv. 

Efter två år på Malta och åtta år i Tunisien blev Basem och hans fru Kirsi tvungna att bryta upp, efter påtryckningar från myndigheter. Kirsi, som kommer från Finland, hade tidigare bott i Sverige och så hamnade de här.  

Gud rättar till perspektiven

– Efter tio år i mission kände jag att jag plötsligt var hemlös. Vi kom till Sverige med en plan att bara bli kvar några år, innan vi skulle resa tillbaka till missionsfältet. Men med tiden började Gud rätta till våra perspektiv på vad ett missionsfält faktiskt är. 

Under de åtta år som Basem och Kirsi nu har bott i Sverige har många arabisktalande med muslimsk bakgrund kommit till norra Europa.
– Jag upplever att Gud har lett mig till att möta dem, hemma i mitt bostadsområde, i andra städer i Sverige och i grannländer, säger han.

Ingen annan ger evigt hopp

Basem talar engagerat om alla församlingar som öppnat sina kyrkor och famnar för att möta nyanlända med Guds kärlek. Samtidigt menar han att vi som kristna inte får tappa bort vårt uppdrag i vår välvilja:

- Jag tror inte att vi ska begränsa vårt uppdrag till att hjälpa människor att integreras i samhället, att tala bättre svenska och att äta sill och potatis. Självklart är det vårt uppdrag att hjälpa dem att leva enklare liv. Vi behöver lära dem att tycka om potatis, eftersom det kan vara svårt för dem att hitta mat från sitt hemland här. Men det finns många andra aktörer i samhället som hjälper till med det. Ingen annan ger dem evigt hopp förutom vi - bara Kristus som är i oss och verkar genom oss. Det får vi inte tappa bort.

Hela livet är mission

Basem beskriver sig som heltidsmissionär. Utifrån Rinkeby Internationella församling är han med i ett team som missionerar i Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby. Basem arbetar också i missionsrörelsen OM Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och har de senaste åren fått möjlighet att resa runt i Europa för att möta människor med muslimsk bakgrund som är nya i tron på Jesus. Dessutom är han med och tränar församlingar i Sverige att möta människor med evangeliet. Hela Basems liv är mission och jag ställer - den kanske något dumma - frågan om vad som driver honom. Svaret kommer lika snabbt som självklart: 

– Att få se hur människor som aldrig tidigare har fått själavård, omsorg och undervisning i Guds ord - att få se hur deras ansikten strålar när de möter Jesus. Vad kan vara bättre än det? 

Mer om Basem:

Ålder: 45 år
Familj: Hustrun Kirsi och dottern Ester, snart 5 år. 
Gör helst en ledig dag: Följer Premier league. 
Bibelord han lever särskilt nära just nu: 2 Kor 5:14-21.

Bjud in Basem till din församling:

Jag möter många församlingar på mindre orter, långt borta från städer där det finns arabisktalande gudstjänster, som tjänar och tvättar fötter på de nyanlända. Må Gud välsigna er för allt det som ni gör. Och tänk på att ge dem chans att växa i lärjungaskap på sitt modersmål också.

Basem talar arabiska, engelska och svenska och besöker gärna er församling för att möta troende som pratar arabiska för att kunna undervisa dem på deras modersmål. Nå Basem via e-post: omsverige@om.org.

Artikeln är hämtad från tidningen Direkt som du kan prenumerera på gratis!