Göran drar inte ner på engagemanget för Centralafrikanska republiken

Foto: Kristina Sandin

När Göran Janzon för första gången kom till Centralafrikanska republiken (RCA) var han 25 år gammal och på väg att bli rektor för en pastorsskola i staden Carnot. Det blev början på ett helt yrkesliv som aktiv i teologisk utbildning i både RCA och Sverige - och engagemanget finns kvar än i dag.

– Att som svensk 25-åring, direkt kommen från studierna, flytta till centrala Afrika för att bli rektor för en teologisk utbildning - en pastorsutbildning dessutom - ja, jag skulle ju inte råda någon till det, skrattar Göran. Men så blev det.

Året var 1970 och Göran stannade i RCA i fyra läsår. Det var det första av kanske ett femtiotal - “det är svårt att räkna hur många det har blivit”, som han själv säger - olika långa besök i centrala Afrika som han gjort, både ensam och tillsammans med hans fru Irma och deras barn, under hittills 47 år.

Från Mellansverige till RCA via Frankrike

Men att Göran hamnade där över huvud taget var inte självklart. Vägen till RCA inleddes i Mellansverige, där han föddes i Västerås, växte upp i Upplands Väsby och Stockholm och så småningom började studera teologi i Uppsala. Men redan tidigt in i första terminen på universitetet kände han att det inte var rätt plats för honom just då. Samtidigt fick han höra talas om en nygrundad teologisk utbildning i Frankrike.

– Steget från att jag hörde om utbildningen och till att jag började där var egentligen hur långt som helst, menar Göran. Men under en tremånadersperiod hände väldigt mycket inom mig och jag skickade ändå in en ansökan, trots att jag egentligen inte kunde någon franska.

På den franska skolans internat blev han rumskamrat med två killar från centrala Afrika, en från RCA och en från grannlandet Tchad.

– Jag kom alltså in i ett vardagsliv där jag hela tiden fick lära mig ett centralafrikanskt sätt att tänka och vara, berättar Göran. På skolan fick jag också helt andra utblickar på mission och världen än vad jag kunde få någonstans i Sverige.

– Och jag gnatade på med studierna, fortsätter han. Det var inte särskilt lätt ur språklig synpunkt. Jag brukar skämta, men med halvt allvar, att jag lärde mig franska genom att läsa grekiska och hebreiska i Frankrike.

Brev från Örebromissionen

Under besöken hemma i Sverige deltog han i Örebromissionens (ÖM) ungdomsforum och blev bekant med många i rörelsen. På utbildningens tredje år fick han så ett brev från ÖMs dåvarande missionssekreterare Ola Berg.

– Han skrev att han hade hört talas om mig och att jag läste teologi i Frankrike, och undrade vad jag avsåg med det. Och så ställde han frågan: “Skulle du kunna tänka dig att resa till RCA och bli lärare och rektor för en pastorsskola?”

Sedan gymnasietiden hade Göran utvecklat ett allt större internationellt intresse och utbildning i Frankrike var på många sätt perfekt för en missionstjänst i RCA. Men några sådana planer och tankar hade han ju inte.

– Jag svarade honom: “Det är inte mitt syfte med att vara här. Ärligt talat vet jag inte varför jag är här; jag har bara upplevt att jag blev ledd hit av Gud. Så jag får fundera. Och så måste jag få avsluta min utbildning.”

Och så kom det sig att han alltså som 25-åring blev rektor för den teologiska skolan i Carnot, i västra delen av RCA. Skolan följde en årskull studenter i taget, och Göran stannade i landet tills de studenterna var klara. När han skulle resa tillbaka till Sverige blev han erbjuden ett jobb som lärare på Örebro Missionsskola och sedan dess har hans arbetsplats växlat mellan dessa två lärosäten, där han under olika perioder varit rektor och lärare. Men i RCA flyttades hans engagemang med åren mer och mer över till FATEB, en teologisk högskola för franskspråkiga Afrika, belägen i RCAs huvudstad Bangui. (FATEB firar 40 år i år! Se gärna en intervju med Göran Janzon om FATEB och dess betydelse för kyrkan - och landet i stort.)

Fått se stor utveckling i båda länderna

Mycket har hunnit hända under åren och Göran har fått uppleva en stor utveckling i teologisk utbildning på bägge kontinenter. I RCA har han fått se en centralafrikansk lärarkår växa fram och församlingsledare och pastorer få utbildning i teologi på kandidat-, masters- och i dag också doktorsnivå (hänvisning till filmintervjun på facebook). I Sverige var han med och startade Missionsinstitutet 1977 och som rektor på Örebro Missionsskola var han med och arbetade för statlig examensrätt som skolan fick i början av 90-talet.

Aktiv än idag

Förra året gick Göran officiellt i pension, men han har inte direkt dragit ner på engagemanget. Så sent som i januari deltog han som EFKs representant på FATEBs 40-årsjubileum i RCA och här i Sverige är han ännu aktiv med viss undervisning och i arbetet med arkivering av EFKs modersamfunds handlingar. Under de 47 åren som Göran varit engagerad i den teologiska utbildningen i RCA har han också odlat goda relationer med partnersamfundet Eglise Evangelique Baptistes (EEB) pastorer, ledare och lärare:

– De flesta i samfundsledningen, många pastorer och de flesta lärare på de teologiska utbildningar som finns inom EEB, är mina tidigare studenter.

Och med tanke på att Görans år vid Örebro Missionsskolas olika utbildningar är nästan lika många är det inte svårt att tänka sig att en stor del av EFKs pastorer, missionärer och andra medarbetare också sällar sig till den digra skaran.