Ungdomsgruppen hjälpte Tara* att komma undan människohandel, Bangladesh

Visste du att barnäktenskap är en metod som används av människohandlare? I vårt projekt mot människohandel i Bangladesh arbetar vi i ett område som gränsar mot Indien och som ofta används av människohandlare för att föra folk från Bangladesh till Indien.

Här arbetar vi för att öka kunskapen om hur människohandel ser ut och ge människor verktyg att själva stoppa människohandel i sitt närområde. Grupper för tonåringar och ungdomar är en viktig del av detta arbete.

Tara* som är medlem i en av våra ungdomsgrupper berättar hur hon själv var nära att bli utsatt för människohandel.

”En dag kom en avlägsen kusin på besök till min familj. Han hade med sig en kompis som hette Ramesh. De började komma allt oftare och hjälpte mina föräldrar ekonomiskt. De föreslog att Ramesh skulle gifta sig med mig och ta med mig till Dhaka för att jobba och därmed kunna skicka hem lite pengar. Mina föräldrar tyckte det var en bra idé men jag själv blev misstänksam. Tillsammans med min ungdomsgrupp kontaktade vi en lokal ledare. Hon gjorde lite efterforskningar och det visade sig att Ramesh hade varit gift två gånger tidigare och dessutom var misstänkt för att ha fört sina fruar till Indien. Mina föräldrar stoppade äktenskapet och min släkting och Ramesh syntes aldrig till igen. ”

Att ge människor verktyg att själva arbeta mot människohandel i sina närområden är en viktig del av våra projekt. Tack vare Taras egen kunskap och att människor i hennes omgivning stod upp för henne kunde det här barnäktenskapet och ett misstänkt fall av människohandel stoppas.

*Tara heter egentligen något annat

/Sofia Jonsson, medarbetare Asien