Fotbollsskola räddar barn från gatan

Bella Vista, där fotbollsskolan fungerar, är ett område med hög kriminalitet. Många tonåringar bjuds in att bidra till droghandeln och risken att hamna i fel gäng är mycket stor. Ofta ser man polisbilar passera för att försöka kontrollera området men deras agerande leder ofta till övervåld och löser inga problem. Barnen lever oftast med en förälder som behöver arbeta för att försörja familjen och barnen har inte någonstans att ta vägen när de inte är i skolan. Skolan är väldigt teoretisk och barnen har inte utrymme för att utveckla sig inom sport eller andra fritidsaktiviteter.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Efter den värsta pandemin där Peru varit hårt drabbat med högst dödstal per capita i världen börjar nu verksamheten sakta men säkert återgå till det normala. I början av september finns nu 67 pojkar och flickor inskrivna i fotbollsskolan. Det är ett högt träningstempo där man tränar tisdagar, torsdagar och söndagar. På lördagar är man med i olika cuper. Det går bra för de olika lagen och i det laget med barn födda 2008 finns fotbollsskolan på fjärde plats i hela regionen. Det blir spännande att följa utvecklingen. Det som är unikt för denna fotbollsskola är att man har olika tjejgrupper, annars är fotboll något väldigt kopplat till killar och män i Peru.

Den lokala församlingen engagerar sig i aktiviteterna vilket också är mycket positivt. De finns med vid träningarna och har en liten andakt.

Vad vill vi göra mer?

En längtan är att kunna multiplicera projektet i andra städer i Peru lever kvar men under 2021 och 2022 handlar det mycket om att komma igen efter pandemin och dess konsekvenser. En önskan är att laget ska nå professionell nivå och bli ett erkänt lag och det arbetar man på och vi får se var det tar vägen.
Ivan Velazques som leder projektet är mycket engagerad och vi tackar Gud att han återhämtade sig så väl efter att ha haft covid.

När karriären fick ett abrupt slut återvände Roger till projektet där allt började

Roger Criollo Luiz var en mycket duktig spelare, han utvecklade sig och kom att spela i Perus landslag som 15- och 17-åring. Han hade börjat på fotbollsskolan, där han lärt sig basen och hade goda utsikter inför framtiden. Men så hände det som inte fick hända, han fick en knäskada som satte stopp för hela karriären. Det var ett hårt slag och det tog ett tag innan han kunde komma över det. Det var en process och en del i den var att han nu fick gå in som tränare i fotbollsskolan och utveckla 13-14-åringar i deras spel och kunskap om strategier. En bättre tränare kan man inte tänka sig och detta har även betytt en del för Roger som på så vis får se sin kunskap komma till användning.

Insamlingsnummer 49432 · Ge för livet 69432 · Barnhjälpen 59432

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.