Kamp mot människohandel i Europa

Människohandeln i världen fortsätter att växa. ILO uppskattar att över 25 miljoner nu lever i slavliknande förhållanden. I Europa flyttas tusentals människor varje år över landsgränserna för att exploateras och utnyttjas, de flesta inom sexindustrin eller som billig arbetskraft. EFKs fokus i Europa är på dem som hamnat i sexindustrin och för närvarande arbetar vi i Frankrike, på Cypern och i Grekland. Endast 1 % av dem som lämnar prostitution klarar av att inte gå tillbaka till det igen. En stor anledning till att de tvingas tillbaka är att de inte hittar ett arbete. Vi vill bidra till att fler ska lyckas behålla ett liv i frihet genom att erbjuda utbildning och arbetstillfällen till dem som behöver.

Vad har vi uppnått i projektet?

2018 påbörjade vi i EFK ett engagemang i Threads of Hope i Aten, Grekland. Det är ett sömnadsföretag som utbildar och anställer kvinnor som lämnat prostitution, där de oftast hamnat som ett resultat av människohandel. Målet är inte bara att erbjuda en alternativ inkomstkälla, utan också att hjälpa till att ge kvinnorna en stabil grund att bygga sitt nya liv på. För närvarande är nio kvinnor anställda, heltid eller deltid. Ytterligare fyra går i träningsprogrammet och fler står på väntelistan. Träningsprogrammet är individanpassat och innehåller, förutom sömnad, också undervisning i till exempel engelska och grekiska, läsning och skrivning. Företaget erbjuder också professionellt samtalsstöd.

Vad vill vi göra mer?

Behovet av arbete för personer som lämnat ett liv i prostitution är stort i hela Europa. Tyvärr finns det bara en handfull förtag som fokuserar på den målgruppen. Genom att dra lärdom från arbetet med Threads of Hope vill vi i EFK satsa på att tillsammans med partners på andra platser i Europa starta och utveckla företag som kan erbjuda utbildning och anställning i en trygg miljö till dem som lämnat prostitution. Att driva företag kräver speciella kunskaper och erfarenheter och vår förhoppning är att få utveckla det här ännu mer i samarbete med de erfarna företagare som finns runt om i våra församlingar i Sverige.

Emelie fick hjälp att bygga ett nytt liv för sig och sin familj

Emelie växte upp med sju syskon i en fattig stadsdel i ett land i Afrika. Efter sex år i skolan var hon tvungen att börja jobba för att bidra till familjens försörjning. En dag mötte hon en kvinna som sa att hon kunde hjälpa Emelie att få ett välbetalt arbete i Europa. En sådan dröm! Men kvinnan var en del i ett nätverk som lockade tusentals unga tjejer till Europa. Väl där fanns det inget arbete, utan Emelie tvingades in i prostitution, nu med en skuld på 500 000 kr för resa, kontrakt m.m. Efter några år kunde hon emellertid ta sig därifrån. Helt desperat, utan inkomst och nu med ett litet barn att försörja, fick hon rådet att söka upp Threads of Hope. Idag är Emelie en duktig sömmerska som har börjat bygga ett nytt liv för sig och sin familj.

Projektet rekommenderas för Ge för livet kampanj.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Insamlingsnummer 43542 · Ge för livet 63542

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig om du vill veta mer!

Eva-Lena Hellmark
Arbetar i Aten, Grekland, med organisationen Threads of Hope, som ger kvinnor utsatta eller i riskzonen för människohandel möjlighet till egen försörjning.


eva-lena.hellmark@efk.se

Insamlingsbehov


Insamlingsstatistik är inte tillgänglig just nu.
Detta på grund av systembyte för insamling och kommunikation.

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.