Give a Child a Family ger barn en ny framtid, Sydafrika

Sydafrika är ett av de länder i världen där man räknar att flest föräldralösa barn finns. Många barn lever på gatan och utsätts för övergrepp. Utanför Port Shepstone i sydöstra delen av landet finns Give a child a family (GCF) som på olika sätt arbetar för att utsatta barn ska få växa upp i en trygg familj. GCFs vision är: "Barn hör hemma i trygga familjer". Tidigare hade man ett center (Place of Restoration) som byggts upp för att ta emot utsatta barn under en tid. Nu är man i en övergångsfas då man håller på att fasa ut centret för att istället arbeta ännu mer med att träna jourfamiljer och familjehem för varje barn. Man försöker alltid återknyta barnet till sin biologiska familj i de fall där det är möjligt. De fortsätter även att stötta familjerna med professionell hjälp till ande, kropp och själ men med barnen i familjer. Många barn har blivit upprättade genom GCFs arbete genom åren.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Fosterhemsprogrammet ”Give a Child a Family” som är kopplat till verksamheten rekryterar lämpliga fosterföräldrar, utbildar och följer upp dem samt arbetar med rehabilitering av ursprungsfamiljen när så är möjligt.Omkring 100 barn har varje år funnits på centret och många barn har fått fosterfamiljer genom åren.EFKs bidrag går till omkostnaderna för verksamheten och ledaren för GCF, Monica Woodhouse, är utsänd missionär av EFK.

Vad vill vi göra mer?

Vi stöttar GCF i den förändring de nu är inne i och står helt bakomdetta, då vi tror att varje barn har rätt till en familj. Vi stöttar också det förebyggande arbete som GCF gör såsom: Arbetet med skydd av barn innebär utbildningar för familjer, kommuner,skolor och församlingar kring social rättvisa och hur man skyddar sigsjälv eller ett barn i sin omgivning mot övergrepp. Varje år når man tusentals barn och föräldrar samt hundratals socionomer och andra myndighetsutövare.

Utveckling innefattar mål kring kapacitetsuppbyggnad, fungerand emyndigheter, avinstitutionalisering och träningar.

Pojkarna är glada över att vara hemma hos sin mamma igen

Thuli är en av GCFs utredda och utbildade jourföräldrar. Hon öppnade sitt hem åt två syskon då de hade blivt övergivna av sin mamma och lämnade hos en grannkvinna när hon kände att det inte fanns en annan utväg. Hon var skyldig någon pengar och kunde inte betala tillbaka, så hon rymde till annan ort. Under de tre månaderna pojkarna stannade hos Thuli, hade de tillgång till terapi genom GCF och organisationens socialarbetare och den lokala socialsekreteraren arbetade tillsammans med barnens biologiska mamma, som de hade lyckats lokalisera. De hittade ett nytt boende åt henne och guidade henne så att skulderna kunde bli återbetalade. Genom ett domstolsbeslut var det snart beslutat att mamman var redo att få barnen tillbaka. Kontakten med familjen hålls och pojkarna är glada att få vara hemma igen.

Projektet rekommenderas för Ge för livet-kampanj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insamlingsnummer 45632 · Ge för livet 65632 · Barnhjälpen 55632

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anneli Dagernäs
Regionledare för Afrika
+46-73-020 87 62

Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.