Anna-Maria: "Får se hur Gud öppnar dörrar"

Hur är det att vara regionledare i EFKs internationella mission? Den frågan ställer vi till Anna-Maria Jonsson, regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön, som har haft den rollen sedan 2010.
- Det är nog bland det mest omväxlande man kan göra på EFK, gissar Anna-Maria.

"Man är ansvarig för relationerna med de organisationer som EFK har ett samarbete med och för den personal som sänts ut. En annan viktig roll är relationen med församlingsrörelsen i Sverige med både information och inspiration samt att lyssna in.

Förutom det har vi den administrativa biten som vi visserligen får mycket stöd från Sverigekontoret i eftersom vi har lagar och regler i Sverige att förhålla oss till men där ansvaret ligger på oss regionledare. Sedan får man inte glömma att det finns lagar och regler att förhålla sig till i de länder där vi verkar som vi behöver ha koll på, inte minst där vi har utsänd personal.

Brinner för ömsesidighet

En viktig roll som man behöver arbeta med själv för att inte den ska komma bort bland så mycket annat är det strategiska tänket. Lyssna in våra partners önskemål, se hur världen ser ut och försöka matcha in det i vad vår församlingsrörelse vill och längtar efter. Viljan är många gånger större än resurserna och då får man prioritera ganska hårt. En sak som jag brinner för är ömsesidigheten. Vi har oerhört mycket att lära våra partner och det gör vi kontinuerligt, men i vårt sekulariserade land har vi mycket att lära oss av från våra missionsländer. Att få vara en bro mellan dessa världar och se potentialen i båda sidor är oerhört spännande."

Får se hur Gud öppnar dörrar

På frågan om hur länge Anna-Maria fortsätter som regionledare svarar hon: "Så länge jag har något att bidra med, där jag blir utmanad och lär mig något så känns det relevant. Det skulle kunna vara ett naturligt svar, men för mig handlar det om kallelse. Så länge jag känner att jag är i Guds vilja så fortsätter jag. Det är ingen enkel roll, man brottas med sin egen otillräcklighet, den andliga kampen och knappa resurser men man får samtidigt se hur Gud öppnar dörrar, löser omöjliga problem och leder oss framåt.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.