Clementine: "Tack för att ni ber för oss"

I Centralafrikanska republiken (RCA) arbetar vi i EFK med fattigdomsbekämpning tillsammans med vår samarbetskyrka EEB och deras sociala organisation ADIH. Bland annat arbetar vi med ett mikrokreditsprojekt, där ett 70-tal grupper arbetar inom jordbruk och tillverkning och försäljning av exempelvis flytande tvål. Öppnas i nytt fönster. Vi har pratat med Clémentine Nganaboye, som är ansvarig för arbetet, om hur de påverkas i situationen med covid-19.

Hur påverkas ni av den pågående pandemin?

- Tidigare kunde de 30-40 kvinnorna i kooperativen samlas varje vecka. Det är omöjligt nu. En del tappar intresset och faller bort. Men vi har noterat att de flesta ägnar sig mer åt sina odlingar nu för att inte komma i nära kontakt med folk. Jag gör också färre resor på min gamla motorcykel för att utbilda och följa grupperna. Men vid de resor jag gör märker jag att många ute i byarna inte förstår allvaret i denna pandemi och jag behöver medvetandegöra dem och visa hur de ska skydda sig. Jag får många frågor om varifrån sjukdomen kommer, hur den sprider sig och hur man kan undvika den.

Hur ser du på framtiden?

- Framtiden oroar oss eftersom antalet fall ökar varje dag i RCA och många inte följer restriktionerna. Nu är det viktigt att medvetandegöra och utbilda deltagarna om coronaviruset. Vi skulle behöva resurser för att göra mer tvål och också tillverka masker. Men stängningen av gränsen till Kamerun orsakar många problem för inköp av ingredienser.

Vad vill du dela med oss inom EFK i Sverige?

- Vi är tacksamma för att ni stöder oss i förbön, särskilt för det arbete som bör ske i grupper. Vi försäkrar er om att vi ber för er. Myndigheternas information via radio räcker inte eftersom inte alla har radioapparater. Vi skulle därför behöva stöd till att under resten av året kunna organisera information och material till kooperativen i deras byar. Må Herren välsigna er alla!

Ge en gåva till EFKs internationella arbete!

Swisha till 900 4037 och märk med ”EFKs mission”. På efk.se/manadsgivare Öppnas i nytt fönster. hittar du fler sätt att ge.

Text: Irma Janzon. Foto: Andreas Dagernäs. Det här är en längre version av en text som först publicerades i tidningen Direkt i juni 2020.