Filippa: "Second hand är mitt sätt att förmedla Jesus"

Genom sitt instagramkonto vill Filippa Nielsen uppmuntra till att shoppa med större omsorg om miljön och våra medmänniskor. Foto: Lisa Wikstrand

Det började med ett köpstopp för att spara pengar till en shoppingresa till New York. Idag, tio år senare, har Filippa Nielsen ett växande instagramkonto där hon använder sitt stora intresse för att uppmuntra fler till hållbar konsumtion. Hon vill vara en motpol till andra modeinfluencers och hymlar inte med varifrån drivkraften kommer:
– Jag ser det här som mitt missionsuppdrag!

Filippa Nielsen har höstlov från sitt jobb som lärare när vi ”träffas” så som man oftast träffas nu för tiden: i ett videosamtal mellan Filippas hem i Landskrona till mitt vardagsrum i Örebro. Hennes orangea örhängen lyser upp skärmen och dinglar ikapp med det engagerade kroppsspråket. Det är så som jag och hennes andra 6 218 följare (i skrivande stund) på instagram känner igen henne. Vackra färger, snygga plagg och ett engagemang som man dras med i. Det som började som ett lite udda intresse ungefär 2010 är idag en självklarhet som genomsyrar hela Filippas liv.

– När jag tog köpstoppet från nyproducerat handlade det om att jag som student behövde spara pengar för att göra en shoppingresa. Idag känns det ju helt uppochnervänt, men då var det så, skrattar Filippa.

Men månaderna med enbart second hand-köp hade påverkat henne mer än hon insåg och något med de långa raderna av massproducerade plagg i New York-butikerna skavde. Filippa började lägga om sina vanor, först outtalat men senare allt mer medvetet.

– Nu är det tre-fyra år som jag i princip bara handlat second hand.

Smutsig bransch

Den ekonomiska fördelen är fortfarande en av anledningarna och bland
annat gör det att Filippa och hennes man kan arbeta deltid. Genom åren har hon också fått en större insikt i hur sättet vi konsumerar på är ohållbart på många sätt. En viktig faktor är miljön, ännu en är arbetsförhållandena i klädindustrin.

– För ett tag sedan skrev jag på min instagram och jämförde det med att du tar dina vänners tonåring ur skolan och bara låter henne slava i ditt hem. Det går inte ens att visualisera det. Och så är det ju det som händer. Alltså, jag blir riktigt upprörd nu. Jag måste bara andas lite. Det är ju precis det som händer. Hur i hela friden kan vi då gå och shoppa den där billiga t-shirten bara för att vi behöver något nytt?

Och nu kommer vi till kärnan i Filippas engagemang: Vi har inte rätt att leva på ett sätt som innebär att andra människor far illa.

– Jag tror att vi i alla fall i Sverige är uppfostrade med att vi kan få allt, vi kan bli allt och vi har rätt till allt. Vi har så mycket rätt till allt. Men utifrån min kristna tro är det naturligt att tänka att jag inte alls har rätt till allt, utan att jag måste kunna stå över saker för att ge plats åt Jesus.

"Jag vill visa att det går att vara stylish även om man bara köper second hand", säger Filippa som gärna ser sig som en motpol till andra modeinfluencers på instagram. Foto: Lisa Wikstrand


Argument som att människor förlorar sina jobb om man slutar handla
nyproducerat köper hon inte.

– Jag tycker inte att man bara kan säga så och sen fortsätta som man alltid har gjort. Om du inte kan tänka dig att ändra dina köpvanor får du försöka påverka på annat sätt, ställa krav på politiker eller engagera dig i organisationer som jobbar med de här frågorna. För det är en smutsig bransch, en av de värsta som finns, och sättet vi konsumerar på idag håller inte.

Jesus på second hand

För Filippa är det självklart att engagemanget kommer ur hennes kristna tro. Det var dock inte en fråga som diskuterades i kyrkan när hon växte upp och länge såg hon det bara som ett ytligt intresse.

– Men istället för att fastna i ytligheten så har jag i många år bett över det, och jag upplever att det här med att få prata om second hand med människor är mitt sätt att predika, att förmedla Jesus i den här dystra världen. Fastän de jag pratar med inte alltid vet om det präntar jag lite undermedvetet in budskapet ”Vad skulle Jesus ha gjort?” Klart att Jesus skulle ha gått på second hand! Han vill ju inte utsätta så många människor för skit som vi i västvärlden gör med vårt sätt att konsumera.

Filippa Nielsen

Det är alltså på sitt instagramkonto som hon inspirerar följarna att hitta ett nytt förhållningssätt till kläder som är snällare mot miljön och våra medmänniskor. Det handlar såklart om att köpa second hand, men också om att aktivera sin garderob (det vill säga använda det man redan äger) och låna av vänner. Bland ekonomiska intressen som vill att vi ska konsumera mer vill Filippa vara en motpol till andra modeinfluencers.

– Jag vill visa att det går att vara stylish även om man bara köper second hand. Och är man som jag och gillar att förnya sig, så är second hand det enda rätta just nu.

"Våra barn kommer att äga det här"

De senaste åren har efterfrågan på hållbarhet i klädindustrin fullkomligt exploderat. Idag ställer konsumenter och följare krav på både företag och influencers. Filippa är övertygad om att det ökande intresset för hållbarhetsfrågor inte är en trend och hon avslutar vårt samtal hoppfullt:

– Jag tror att nästa generation, alltså våra barn, kommer att äga det här. De är lika medvetna som jag är, som har fått träna upp det här i tio år. De är ju uppvuxna med det.

Filippa om...

Tips på hållbara julklappar
Skjortor. Det finns så många fina skjortor på second hand! Vi brukar fintvätta dem, stryka dem ordentligt och vika så där fint. Det är en uppskattad gåva till både män och kvinnor!
Böcker. Såklart!
Paketkalender. Ska du göra en paketkalender till barnen? Åk till en second hand och köp småsaker att fylla den med istället för nyproducerat!
Presentkort. Jag önskar mig alltid presentkort på second hand. Det är världens bästa present!

Att prata om tro med sina följare
I somras hade jag en frågestund på instagram och då var det några som ställde frågor om min tro. Det ledde till några väldigt fina samtal och jag fick till och med hjälpa en tjej att hitta en församling utanför Stockholm!

Utvecklingen i second hand-världen de senaste tio åren
Det har hänt otroligt mycket! Något jag gillar är att många second hand-butiker som drivs av ideella organisationer, som Ge för livet-butikerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till exempel, har blivit mer medvetna om att kläderna inte bara kan hänga rakt upp och ned. Det måste se snyggt ut om man ska få folk att köpa second hand.

Framtidens klädkonsumtion
Jag tror att det kommer att finnas fler tjänster för att hyra plagg istället för att köpa. Jag skulle också vilja se att alla klädaffärer har sin egen second hand-del, alltså att halva butiken innehåller nyproducerade kläder och andra halvan second hand. Jag ger bort den här idén, haha. Varsågoda. Förvalta den!

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt med tema "Ge inte upp, ge hopp!" Öppnas i nytt fönster. i november 2020. Text: Kristina Sandin Foto: Lisa Wikstrand