Frida: Vi behöver rikta blicken mot Jesus istället för oss själva

– Det här är Kristina som är här för att vi ska prata om hur man gör när man följer Jesus. Har ni nåt tips?
– Man kan göra som Jesus och säga fina saker som att nån har en fin tröja eller så.
Den korta ordväxlingen över legobygget hemma hos familjen Marklund i Örebro lyckas fånga kärnan i det som på samma gång tycks vara det mest okomplicerade som finns och svårt att uttrycka konkret. Hur är man en lärjunge?

Text: och foto: Kristina Sandin. Den här texten publicerades även i EFKs tidning Direkt i mars 2024. Öppnas i nytt fönster.

Först och främst slår Frida Marklund, lärare på Götabro bibelskolor, hål på en eventuell ambition att ta fram en slags checklista.

– Vi människor blir så lätt fokuserade på vår egen prestation och position i relation till Gud.

Vår lösning när vi stöter på svårigheter blir att rikta blicken på oss själva och vad vi kan göra.

– Hur duktig har jag varit på att be och läsa Bibeln och hur många utgivande handlingar har jag gjort? Har jag varit duktig på det är jag på en bra position. Men Jesus verkar ju nästan inte alls vara intresserad av vår position, utan snarare av vår riktning. I stället för att rikta blicken på oss själva och se allt som vi borde göra behöver vi rikta blicken på Jesus, vad han gör och hur vi kan hänga på.

– Det tror jag är en av de viktigaste sakerna med lärjungaskapet: Frågan bör inte vara ”Vad ska jag göra för att vara en bra lärjunge?”, utan ”Vad gör Jesus?”.

Jesus är stommen

En ganska vanlig bild som Frida kan möta hos framför allt vuxna är den av det klassiska livspusslet. Alla bitar ska rymmas: jobb, familjelogistik, församling, veckohandling och så ska man hinna träna och träffa sina vänner också. Frida tror att vi behöver vi ta en annan leksak till hjälp för att forma en bild av hur livet som Jesu lärjunge ser ut.

– Om vi tänker livet som ett pussel där vi ska ha allt som alla andra har och så ska Gud vara en bit bland alla andra – då skapar vi en omöjlig ekvation. Livet som Jesu lärjunge är annorlunda än för den som inte är lärjunge. Johannes Stenberg i Sverigeprogrammet sa nån gång att vi snarare borde se livet som en sån där leksak med en stolpe som man sätter ringar på. I den bilden är Jesus stommen vi bygger
alla delar i livet på.

Det sättet att tänka får konsekvenser på hela våra liv; vad vi behöver säga nej till och vad vi behöver säga ja till. Det kan vara vad man lägger sina pengar på, hur man bor, hur mycket eller lite man sover och tränar. Här blir det tydligt att det inte finns en konkret mall som är samma för alla. Riktar vi vår blick mot Jesus är vi på rätt spår.

Se till hela livet

Frida poängterar att vi behöver se livet som en helhet: Ande, kropp och själ. Är det någon del som haltar påverkar det de andra delarna. Det blir inte minst tydligt i mötet med eleverna i slutet av bibelskoleåret.

– Sista veckorna frågar många efter extra själavårdssamtal för att de känner sig långt borta från Gud. Vi frågar ”okej, har du sovit? Ätit ordentligt? Varit ute? Gjort nåt kreativt?” och det visar sig ofta att de slarvat med det för att istället maximera tiden med kompisarna, skrattar Frida.

– Då får vi säga: ”Okej, men börja där så ska du se att det andra nog ordnar sig.”

Fyra tips från Frida för livet som lärjunge

  1. Ha blicken fäst på Jesus. Vad gör han? I stället för att fokusera på vad jag ska göra.
  2. Se över hela ditt liv. Ande, kropp och själ. Mår alla delarna bra? Finns det någon del som haltar? (Bonustips från en bibelskolelärare: Dygna inte!)
  3. Omfamna att livet som Jesu lärjunge är annorlunda än om man inte är lärjunge.
  4. Det är aldrig kört! Hos Gud finns det alltid mera nåd och han vill ge det till dig.