Ingemar: Sanningar som hjälper oss navigera

Jag är fascinerad över den blick på kyrkan som Paulus ger uttryck för i Nya Testamentet. När han skriver sina brev är församlingarna fortfarande små sköra gemenskaper i det stora romarriket.

Text: Ingemar Forss Foto: Kristina Sandin. Den här texten publicerades även i EFKs tidning Direkt i december 2023. Öppnas i nytt fönster.

Ändå beskriver han kyrkans syfte med till exempel orden från Efesierbrevet 3:10-11:

Nu skulle härskarna och makterna i himlarymderna genom kyrkan få kunskap om Guds vishet i hela dess mångfald.

Den församlingsrörelse som Bibeln målar upp hade som identitet och vision att förändra världen. De var övertygade om att det liv de funnit i Kristus var världens enda hopp. EVANGELISKA FRIKYRKAN ÄR en rörelse som alltid drömt stort om vad vi är kallade till och vad vi tror att Gud vill göra i och genom oss. Nu när de negativa beskeden om världen möter oss skärps vår blick. Frågorna om vad vi tror på och vilka vi är som kyrka bränner till och blir angelägna på ett nytt sätt.

De fundament vi står på blir omistliga och är evangelium även för denna utmanande tid: Jesus dog och uppstod för att rädda
världen. Han kallar oss att vara ett profetiskt tecken på den frälsning och upprättelse han vill komma med till hela sin skapelse.

Dessa enkla sanningar hjälper oss att navigera. Vi som leder i rörelsen får ofta förmånen att lyssna till rapporter om hur vi om och om igen för vara just en sådan rörelse som ger evangelium – ett profetiskt glädjebudskap. Vi får rapporter om välfyllda
Alphakurser, om växande partnerkyrkor i världen, om insatser som förändrar barns rättigheter, om projekt för att förebygga
människohandel, om initiativ för att motverka klimatkrisens effekter och om nya brinnande hjärtan för förorterna i Sverige.

Allt detta är tecken på att vi är en Jesusrörelse som gör motstånd mot den hopplöshet som basuneras ut. Vi som följer Jesus vet att våra liv är förankrade i Honom, Han är den som räddat oss och Han är den som vill upprätta en hel värld. Låt oss hjälpa varandra att hålla fast vid den tron och fortsätta att både vara och göra det Mästaren kallar oss till.