Johannes: Kärnan i vår mission är att erbjuda vår uppmärksamhet

Gud gav dig två öron och en mun, lyssna dubbelt så mycket som du pratar. På centret Nea Koinonia i Aten, där vi arbetar, är det tillsammans med bönen huvuddraget i vår missionsstrategi.

Johannes Roswall, missionär i Grekland, skriver i denna missionsreflektion om vikten av att lyssna.

"Människorna som ramlar in hos oss är flyktingar, hemlösa, hippies och alternativt tänkande. Alla bär de på ett förflutet. Alla bär de på längtan, även om en del inte längre vågar hoppas.

Vi slår på kaffe, öppnar öron och ögon för personen som kommer in, och för Anden. ”Led vår blick, vårt lyssnande. Hjälpa oss att ställa rätt frågor, uppmuntra/förmana där det behövs. Ge oss din blick Jesus, nåd och tålamod, barmhärtighet och kärlek.”

På centret Nea Koinonia möter missionärerna Johannes och Lara Roswall många olika människor.

Vi gör annat, matkassar, klädutdelning och aktiviteter. Men kärnan är att erbjuda plats, tid och fram för allt vår uppmärksamhet. Att få möta någon som lyssnar ser och bryr sig är tecken på att ett annat rike som är djupt annorlunda än världen utanför dörren.

Än så länge har få blivit bekännande lärjungar. Vi vilar i att bygga långsamt, den som sår vet inte hur fröet växer. Teologen Rodney Stark skriver ”För att konvertera någon, måste du först bli den personens nära och tillförlitliga vän.” Vänskapen är dock inte en metod för oss, för då upphör den vara vänskap. Hur som helst, tycker vi oss se små tecken. En alkoholist som dramatiskt minskat drickandet, inte för att vi sagt något, utan som konsekvens av att vi lyssnat och gett en portion mat, enligt honom själv. Han har nyss förstått att vi ber och uttrycker utan att ha fått frågan: 'Jag är inte redo för det… ännu.'"

/Johannes Roswall, missionär i Grekland

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.

Evangeliska Frikyrkan

Åstadalsvägen 2A, 702 21 Örebro
Box 1624, 701 16 Örebro
019 - 16 76 00
info@efk.se

Plusgiro: 900403-7
Bankgiro: 900-4037

EFK
Barnhjälpen
Ge för livet
StepOut
Torpkonferensen