Kim: Gud har gett oss det skarpaste
navigeringssystemet

Jag har förmånen att bo nära havet med utsikt över Öresundsbron. I morse vaknade jag för ovanlighetens skull av ljudet från en mistlur. Den annars så vackra utsikten låg dold i en mjölkvit dimma. Jag såg ingenting. Jag fascineras över sjökaptener och piloter som tvingas navigera genom denna dimma över sundet. Det krävs skarpa instrument för att navigera och hitta rätt.

Det skriver Kim Brynte, pastor i Immanuelskyrkan, Malmö, i denna reflektion

Text: Kim Brynte Foto: Privat. Den här texten publicerades även i EFKs tidning Direkt i december 2023. Öppnas i nytt fönster.

Tanken på dimman får mig att tänka hur vi genomlevde pandemin och tvingade oss att ställa in och ställa om och lotsa oss genom vår nya vardag. Efter pandemin har oro fortsatt att prägla mycket i världen. Krigen bli fler, brutalare och kommer närmare. Ekonomin blir svårare med inflation och högre priser. Översvämningar, bränder och föroreningar leder till fler naturkatastrofer och ovanpå allt detta verkar moral också vara på fritt fall. Allt sammantaget är det som att kliva in i Uppenbarelseboken där vi läser att när vi ser allt detta har vi både rätten, tillåtelsen, förmånen och framför allt uppmaningen
att brista ut i ett Halleluja – till Konungen vars ankomst vi påminns om särskilt i adventstider.

När Jesus själv kommer till jorden visar han oss ett navigeringssystem som håller, som leder rätt genom dimman och genom svåra tider. Han ställer sig i synagogan för att läsa, profetera och förkunna orden från Lukas 4:18.

Helig Ande är över mig
Han har smort mig
att förkunna ett glatt budskap till de fattiga,
Han har sänt mig att förkunna frihet för de fångna
och syn för de blinda
till att befria de förtryckta
och ropa ut ett nådens år från Herren

Om vi lyfter blicken och söker Guds stora bild läser vi redan i skapelsens början – då jorden fortfarande var öde och tom, då kaos rådde – att Guds Ande svävade över vattnen. Guds närvaro hovrar över kaos, över allt som var mörker och tomhet, med löfte om en ny tid. När allt vi är vana vid faller och vi inte känner igen de yttre konturerna, när vi vilsna och tappar riktning, då vill Herren försäkra oss om att Hans närvaro svävar över oss. Han visar oss att vi har ett nytt navigeringssystem till vårt förfogande, som hjälper oss uppfatta signaler om vad som är rättfärdigt, som leder oss rätt genom allt vi står i, med löfte om en ny tid. Inte för vår egen skull, utan för att världen behöver hjälp att navigera rätt.