Linalie: Jesus vill ta vår börda

Har du varit bunden eller fångad av något och sedan fått uppleva kraften i att bli fri? Jag riktar frågan till mig själv när jag ser temat för årets Torpkonferens: ”Det finns frihet”. Vilken egen erfarenhet har jag av att bli fri? Vad är det som genom åren har bundit mig på olika sätt?

Text: Linalie Newman Foto: Ludvig Werner. Den här texten publicerades även i EFKs tidning Direkt i juni 2023. Öppnas i nytt fönster.

I Markus 10 berättas det om hur en blind man som heter Bartimaios sitter utanför Jeriko och tigger. När han får höra att Jesus närmar sig börjar han ropa. Trots att andra försöker tysta honom så ropar han bara högre. Jesus stannar och ber lärjungarna kalla dit Bartimaios.

De gjorde det och sa till den blinde: var lugn. Stig upp, han kallar på dig. Då kastade han av sig manteln och sprang upp och kom fram till Jesus.

Då kastade han av sig manteln. När Jesus kallar på oss så finns det ibland saker som vi själva kan kasta av oss. Mantlar som vi inte behöver utan som vi kan slänga av för att i stället börja följa Jesus. Men det finns också saker i vårt liv som vi inte själva rår på. Omständigheter som behöver ett gudomligt ingripande av Jesus. Så också i Bartimaios liv och han ber att Jesus ska göra så att han kan se igen. Undret sker, Jesus gör så att han kan se och Bartimaios börjar följa Jesus på vägen.

Jag tänker på hur Jesus har kallat på mig genom åren och utmanat mig. Han har gett mig mod att slänga av en del mantlar som jag inte längre behöver. Men jag tänker också på den där förlamande oron som under många år var min följeslagare, den som jag inte rådde på själv. Söndag efter söndag tog jag en sten som fick symbolisera min oro, vägde den i handen, och la sen ner den vid korset. Det hände inget omedelbart men över tid skedde undret, jag blev fri. Jesus tog min börda och jag kunde befriad gå vidare och följa honom på vägen.

Om Jesus skulle kalla på dig, vad är det då du själv behöver slänga av dig för att kunna följa honom? Han vill ge dig mod och kraft att göra det. Och vad är det i ditt liv som du faktiskt inte alls rår på, som du behöver hans gudomliga ingripande för att bli befriad ifrån?

Låt oss denna sommar uppmuntra, trösta och styrka varandra med berättelser om friheten i Jesus.

/Linalie Newman, missionsdirektor i Evangeliska Frikyrkan