Linalie: "Pandemin är världsvid men det är kyrkan också"

Foto: Fredrik Lindé

"Vi lever i en svår tid men det finns ljus som glimrar i mörkret. Pandemin är världsvid men det är kyrkan också."

Det skriver EFKs missionsdirektor Linalie Newman i denna text om att sprida ljus i den här tiden.

Mörkret är kompakt när jag sitter i bilen och kör hemåt en sen höstkväll. Regnet vräker ner och tvingar vindrutetorkarna att arbeta för fullt. Jag kisar ut över fälten och plötsligt ser jag något glimra till. En liten röd stuga är helt inklädd i adventsbelysning och jag blir alldeles varm inombords.

Året som nu närmar sig sitt slut har präglats av coronapandemin. Över en miljon människor har hittills dött i sjukdomen och antal smittade uppgår till ofattbara 40 miljoner. De sekundära konsekvenserna är också ofattbart stora. Barn och ungas brist på skolgång, fattigdom och svält på grund av förlorade arbeten och reaktionära ledare som inskränker fri- och rättigheter, är bara några av de utmaningar vi ser.

Vi lever i en svår tid men det finns ljus som glimrar i mörkret. Pandemin är världsvid men det är kyrkan också. I Zambia fortsätter vår systerkyrka att bevaka barns rättigheter och utbilda nya ledare. De inser att risken nu är stor att barn behöver arbeta för att försörja familjen och att fler insatser behövs för att minska fattigdomen.

I miljonstaden Rio finns kyrkan mitt i slummen. Här är det många familjer som saknar sjukvård. Kyrkan har därför kontaktat myndigheterna och sett till att familjerna skrivs in i sjukvårdsprogram och får den hjälp de har rätt till nu i pandemin. I en av Asiens megastäder finns vi i ett pionjärarbete för att nå muslimer med evangelium. Under pandemin tvingades vårt café stänga ner.
Istället tog våra missionärer kontakt med tidigare gäster på sociala medier. Många av dem var rädda på grund av pandemin och det ledde till många samtal och förböner.

Vem tänder du din adventsstjärna för i år? Låt oss hjälpas åt att sprida ljus i en mörk tid. Ge inte upp, ge hopp!

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt med tema "Ge inte upp, ge hopp!" Öppnas i nytt fönster. i november 2020. Text: Linalie Newman