Livet har vänt för Njabulo

Tonårskillen Njabulo känner en stor glädje över att kunna fortsätta gå i skolan. Drömmen är att i framtiden starta ett eget företag. Foto: Anneli Dagernäs

I utkanten av staden Manzini i Eswatini möter jag tonåringen Njabulo.

Jag och Felicity promenerar med Njabulo till hans hem. Felicity är ansvarig för NCCP (National Child Care Project) som kyrkans Barnhjälpen-projekt heter. Där träffar vi Njabulos farmor, som han bor med i ett väldigt enkelt litet hus. Hans mamma dog när han gick i årskurs två och hans pappa gifte om sig och fick en ny familj som inte behandlade Njabulo bra, han fick därför flytta till sin farmor. Farmodern livnär sig på att samla skräp, glas med mera som de säljer och för att få lite pengar till mat. Några pengar för att skicka Njabulo till skolan finns inte.

Njabulo bor tillsammans med sin farmor (mitten). Till vänster syns Felicity som är ansvarig för Barnhjälpens projekt i Eswatini. Foto: Anneli Dagernäs

Men tack vare stödet som Njabulo får kan han fortsätta gå i skolan. Han uttrycker en sådan glädje över det: ”Skolan öppnar mitt sinne för nya saker och jag har fått nytt självtroende”. Han tycker särskilt om att lära sig om bokföring eftersom han vill starta ett eget företag efter skolan.

Just nu haltar han på grund av en skada i knät som gör väldigt ont. Innan vi säger hejdå pratar Felicity med honom om vilken hjälp han behöver för att ta hand om skadan så att det inte blir värre.

Njabulo är en av 77 barn och ungdomar som får stöd av kyrkan i Eswatini genom Barnhjälpen.

Fotnot: Njabulo heter egentligen något annat.
Anneli Dagernäs, Regionledare Afrika