Medarbetare i fält: "Att fortsätta med allt hindrar oss att gå vidare!"

"Att gå vidare frigör tid och resurser att gå in i något annat, genom en ny dörr som Herren öppnar."

Här skriver Fredrik, EFKs medarbetare i Europa, Mellanöstern och Nordafrika, en reflektion om att man i mission ibland behöver avsluta för att kunna gå vidare.

"Alltifrån EFKs start 1997 har ledstjärnorna för den internationella missionen varit pionjär inriktning, helhetssyn, samarbete och ömsesidighet. Att vara pionjär är en del av vårt DNA. En aspekt av att vara pionjär är att gå vidare, lämna det gamla för att gå in i något nytt. Att lämna något har vi generellt svårt för. Vi har mycket lättare för att starta nytt än vi har för att avsluta. Det har ibland gjort att vi försökt stödja för mycket och måste sprida våra resurser för tunt, vilket inte blir bra för någon del av arbetet.

Samarbete är centralt för oss, vårt huvudbidrag är inte ekonomiskt stöd. Samarbete kräver relationer och personella resurser. Det bidrag vi kan ge är kanske inte längre är vad vår partner behöver och avslut kan vara bäst för både oss och för vår partner. Vi har gett ett värdefullt bidrag i en tid och nu är det dags att gå vidare.

Våra arbetsländer har förändrats mycket under tidens lopp och behoven är inte desamma. Våra partner har också utvecklats mycket och blivit mindre beroende av oss. De har ofta en stor förmåga att anpassa sig till nya utmaningar och vara relevanta i den tid och på den plats de arbetar. De klarar sig bra utan vårt stöd.

Att skiljas är aldrig lätt. En utfasning görs bäst genomtänkt och planerat under en tid, vi ska alltid försöka avsluta på bästa sätt. Det ger nya förutsättningar och möjligheter, både för oss och för vår partner. Att gå vidare frigör tid och resurser att gå in i något annat, genom en ny dörr som Herren öppnar."

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i februari 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.