Nu är Sambath* hemma igen!

I distriktet där vi arbetar mot trafficking i Kambodja reser många till Thailand, Malaysia eller huvudstaden Phnom Penh för att hitta jobb. Sambath* är en av dem. Redan som 13-åring arbetade hon på fabrik i Phnom Penh för att hjälpa till att försörja sin familj. En äldre kvinna på fabriken övertalade henne att följa med till Malaysia. Hon blev lovad en bra lön och lättsamt arbete hemma hos en familj.

Sju år senare kontaktar Sambaths familj personalen i vårt projekt. Sambath har under många år försökt återvända hem men arbetsgivaren har hennes pass och låter henne inte lämna. Genom samarbete med lokala myndigheter och den kambodjanska ambassaden i Malaysia lyckas projektpersonalen till slut hjälpa Sambath att komma tillbaka till Kambodja.

Sambath blev utsatt för det som kallas för ”labor trafficking”, eller arbetskraftstrafficking. Även om hon åkte frivilligt från början så var hon minderårig (bara 13 år!). När vi träffar Sambath berättar hon om sin erfarenhet i Malaysia: ”De sa att de skulle hjälpa mig resa hem, men varje gång hände det något som gjorde att de inte kunde låta mig åka”.

Vi är glada att Sambath är tillbaka hos sin familj men vi påminns också om vikten av vårt förebyggande arbete. Ingen 13-åring ska behöva resa bort från sin familj för att arbeta!

*Sambath heter egentligen något annat

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.